In 2012 bijna 16 miljard euro uitgegeven aan vakanties

Nederlanders spendeerden vorig jaar in totaal bijna 16 miljard euro aan vakanties, waarvan 12,9 miljard euro aan buitenlandse vakanties. Het grootste deel van de vakanties zijn lange vakanties in het buitenland, maar het aantal korte vakanties in eigen land neemt toe.

Uitgaven aan vakanties (niet gecorrigeerd voor inflatie)

Uitgaven aan vakanties (niet gecorrigeerd voor inflatie)

Meer korte vakanties in eigen land

Het totaal aantal vakanties bedroeg vorig jaar ruim 36,7 miljoen. Dat zijn er 800 duizend meer dan in 2008. De toename komt vooral voor rekening van de korte vakanties in eigen land. Deze stegen met 1,2 miljoen tot 10 miljoen, terwijl het aantal lange vakanties in Nederland met 500 duizend verder daalde tot 8 miljoen.

Aantal vakanties

Aantal vakanties

Meeste lange buitenlandse vakanties binnen Europa

Het grootste deel van de vakanties - 14,8 miljoen in 2012 - bestaat uit lange vakanties in het buitenland. Sinds 2008 is dit aantal vrijwel gelijk gebleven.

Bijna negen op de tien lange buitenlandse vakanties vinden plaats binnen Europa. Koploper was ook in 2012 Frankrijk met een aandeel van 15 procent, gevolgd door Duitsland (14 procent) en Spanje (11 procent). Buiten Europa waren de Verenigde Staten de meest populaire vakantiebestemming.

Top-10 bestemmingen lange vakanties in het buitenland, 2012

Top-10 bestemmingen lange vakanties in het buitenland, 2012

Vier op de vijf Nederlanders met vakantie

Ongeveer 12,8 miljoen mensen gingen vorig jaar ten minste één keer op vakantie. Dat komt neer op ruim vier op de vijf Nederlanders. Dit aandeel is al jaren stabiel.

Henk Swinkels

Bronnen: