Kleinere krimp productie industrie

De gemiddelde dagproductie van de Nederlandse industrie was in april 1,9 procent lager dan in april 2012. De krimp was kleiner dan in maart, toen de industrie 4,3 procent minder produceerde dan een jaar eerder.

In de transportmiddelenindustrie was de krimp met 8,0 procent het grootst. De aardolie-, chemische, rubber- en kunststofindustrie produceerde 6,8 procent minder dan een jaar eerder. De basismetaalindustrie deed het minder slecht, de productiedaling bedroeg 0,3 procent. De voedings- en genotmiddelenindustrie produceerde voor de vierde achtereenvolgende maand meer dan een jaar eerder. De productiegroei bedroeg 2,2 procent. De elektronische- en machine-industrie had na 5 maanden van productiedaling een bescheiden groei van 0,8 procent.

Gemiddelde dagproductie industrie

Gemiddelde dagproductie industrie

Voor het bepalen van de kortetermijnontwikkeling van de productie kan het beste gekeken worden naar voor seizoen- en werkdageffecten gecorrigeerde cijfers. In april steeg de productie met 0,6 procent. Een maand eerder lag de industriële productie nog op het laagste niveau in bijna drie jaar.

Seizoengecorrigeerde gemiddelde dagproductie industrie

Seizoengecorrigeerde gemiddelde dagproductie industrie

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.

Meer cijfers over de industrie staan op de themapagina Industrie en energie en in de Industriemonitor.