Inflatie iets omlaag

De inflatie kwam in maart uit op 2,9 procent. Dit is iets minder dan in januari en februari, toen de inflatie 3,0 procent bedroeg. De inflatie wordt berekend uit de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

De lichte daling van de inflatie kwam vooral door de prijsontwikkeling van autobrandstoffen. In maart werd het btw-tarief voor onderhoud aan woning en tuin verlaagd van 21 naar 6 procent. Ook dit had een remmend effect op de inflatie. De prijsontwikkeling van tabaksproducten had een verhogend effect op de inflatie, net als de prijsontwikkeling van kleding en schoenen.

Inflatie

Inflatie

Om de inflatie tussen de lidstaten van de Europese Unie te kunnen vergelijken worden geharmoniseerde prijsindices (HICP) berekend. Voor de Europese Centrale Bank (ECB) is de hoogte van de inflatie in de eurozone een belangrijk richtsnoer bij het bepalen van het rentepeil. Volgens de ECB heerst er prijsstabiliteit als de inflatie in de eurozone in de buurt van de 2 procent ligt.

De Nederlandse inflatie volgens de HICP was in maart 3,2 procent, net als in januari en februari. Voor de eurozone berekende Eurostat, het Europees statistisch bureau, een inflatie van 1,7 procent. De inflatie in de eurozone is de laatste maanden teruggelopen. Zie voor meer informatie het artikel Nederlandse inflatie fors hoger dan in de eurozone.

Inflatie volgens HICP

Inflatie volgens HICP

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.

Meer weten over inflatie? Bekijk het CBS-filmpje op YouTube.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.