Conjunctuurbeeld een fractie verder verslechterd

Het conjunctuurbeeld was eind december een fractie slechter dan eind november. In de conjunctuurklok waren er meer verslechteringen dan verbeteringen. Het zwaartepunt van de indicatoren ligt diep in de fase van laagconjunctuur. Alle indicatoren in de Conjunctuurklok presteren onder hun langjarig gemiddelde.

De Nederlandse economie kromp in het derde kwartaal met 1,5 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Vergeleken met het voorafgaande kwartaal kromp de economie in het derde kwartaal met 0,9 procent. Bij de kwartaal-op-kwartaalgroei is rekening gehouden met werkdag- en seizoeneffecten.

Consumenten waren in december iets pessimistischer dan een maand eerder. De ondernemers in de industrie waren juist minder somber dan een maand eerder.

De productie van de Nederlandse industrie kromp in oktober met 1,7 procent ten opzichte van oktober 2011. Het volume van de uitvoer van goederen was 6 procent groter. Het volume van de bedrijfsinvesteringen in materiële vaste activa was ruim 4 procent kleiner. Huishoudens besteedden 2,4 procent minder dan een jaar eerder.

De kapitaalmarktrente kwam in november uit op 1,7 procent. De inflatie bedroeg 2,8 procent. De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen waren 6,8 procent lager dan in november 2011. Fabrikanten in de industrie rekenden 3,4 procent meer voor hun producten dan een jaar eerder.

De voor seizoeneffecten gecorrigeerde werkloosheid liep in november verder op. Het aantal banen daalde in het derde kwartaal verder. Er werden ook minder uren gewerkt voor uitzendbureaus dan in het tweede kwartaal. Het aantal vacatures veranderde weinig.

Bruto binnenlands product (bbp)

Bruto binnenlands product (bbp)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.

Voor meer conjunctuurinformatie zie: conjunctuurbericht.