Iets meer bijstandsuitkeringen

  • 320 duizend bijstandsuitkeringen eind derde kwartaal
  • 6 duizend uitkeringen meer dan een jaar eerder
  • Groei bij 27-plussers, daling bij jongeren

Eind september 2012 werden er 320 duizend bijstandsuitkeringen aan personen tot 65 jaar verstrekt. Dit zijn er duizend meer dan een kwartaal eerder. Ten opzichte van september 2011 zijn er 6 duizend uitkeringen bijgekomen. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS.

De bijstand vertoont sinds eind 2008 een stijgende trend. Het afgelopen jaar nam het totaal aantal bijstandsuitkeringen licht toe, gemiddeld met 1,5 duizend per kwartaal. De ontwikkeling van het aantal bijstandsuitkeringen verschilt echter sterk per leeftijdsgroep. Het aantal uitkeringen aan personen van 27 jaar of ouder is in een jaar tijd met 12 duizend toegenomen tot 292 duizend. Dit past bij het beeld van een verslechterende arbeidsmarkt. De werkloosheid stijgt en het aantal banen neemt af.

Onder de personen tot 27 jaar blijft het aantal bijstandsuitkeringen daarentegen dalen. Eind september 2012 waren er 28 duizend jongeren met bijstand, 6 duizend minder dan een jaar eerder. De daling onder jongeren hangt samen met strenger overheidsbeleid om de instroom in de bijstand te beperken. Zo is er een zoekperiode ingevoerd van vier weken, waarin iemand die bijstand aanvraagt actief op zoek dient te gaan naar werk of scholing. Pas na de zoekperiode wordt eventueel bijstand toegekend.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.