Prijzen industrie iets hoger

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in juni 1,3 procent hoger dan in juni 2011. In mei waren de prijzen 2,2 procent hoger dan een jaar eerder. De prijsstijging in de industrie is na de zomer van 2011 steeds verder teruggelopen.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

In de meeste branches van de industrie rekenden de fabrikanten meer voor hun producten dan in juni 2011. De prijsstijging was het grootst bij de producenten van voedingsmiddelen, dranken en tabak. Producten van de aardolieverwerkende industrie waren 2 procent duurder. De prijsstijging in de aardolieverwerkende industrie is de afgelopen maanden sterk afgenomen. Producten van de basismetaalindustrie waren voor de vijfde achtereenvolgende maand goedkoper dan een jaar eerder. In juni waren de prijzen ruim 4 procent lager dan in juni 2011.

Index afzetprijzen industrie

Index afzetprijzen industrie

De afzetprijzen van de industrie daalden in juni met 1,8 procent ten opzichte van mei. Met 2,1 procent was de prijsdaling op de buitenlandse markten groter dan die op de binnenlandse markt (1,3 procent). In april en mei daalden de afzetprijzen ook al ten opzichte van een maand eerder, maar in mindere mate. De prijsdalingen zijn voor een belangrijk deel toe te schrijven aan het goedkoper worden van ruwe aardolie.

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.