Afzetprijzen industrie bijna 5 procent hoger

De producten van de Nederlandse industrie waren in februari 4,8 procent duurder dan een jaar eerder. In januari was de toename 5,5 procent. De prijsstijging in de industrie is het laatste halfjaar geleidelijk kleiner geworden.

In bijna alle branches van de industrie rekenden de fabrikanten hogere prijzen dan in februari 2011. Net als in voorgaande maanden was de toename daarbij het grootst in de aardolieverwerkende industrie. In deze branche waren de prijzen 18 procent hoger dan een jaar eerder. De toename was wel iets kleiner dan die in januari.

De afzetprijzen van de industrie stegen in februari met 1,3 procent ten opzichte van januari. Daarbij stegen de prijzen op de buitenlandse markt met 1,5 procent, die op de binnenlandse markt met 1,1 procent. In januari was er maand-op-maand ook al een forse stijging (1,7 procent). Dit is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de prijsontwikkeling van ruwe aardolie. Een vat North Sea Brent kostte in februari gemiddeld 90 euro. Zo hoog is de prijs in decennia niet geweest.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.