Minder vacatures

Eind september 2011 stonden er 133 duizend vacatures open. Dit zijn er 4 duizend minder dan eind juni. In de vijf voorgaande kwartalen nam het aantal vacatures nog telkens toe. De cijfers zijn gecorrigeerd voor seizoeneffecten.

In vrijwel alle sectoren van het bedrijfsleven stonden minder vacatures open dan een kwartaal eerder. De commerciële dienstverlening had met 79 duizend de meeste vacatures. In de industrie en de bouwnijverheid stonden eind september respectievelijk 14 duizend en 6 duizend vacatures open. Het aantal vacatures bij de overheid bleef nagenoeg onveranderd op 8 duizend.

Een indicator voor de spanning op de arbeidsmarkt is het aantal vacatures per duizend banen, de zogenaamde vacaturegraad. Deze kwam in het derde kwartaal uit op 16, tegen 18 in het tweede kwartaal.

De dynamiek op de arbeidsmarkt verschilde weinig van die een jaar eerder. In het derde kwartaal ontstonden 193 duizend vacatures. Dit zijn er 4 duizend minder dan in het derde kwartaal van 2010. Er werden 206 duizend vacatures vervuld. Dit zijn er 8 duizend meer dan een jaar eerder.

Aantal vacatures, seizoengecorrigeerd

Aantal vacatures, seizoengecorrigeerd

Vacature-indicator in december fractie verbeterd

De vacature-indicator geeft een snelle indicatie over het verdere verloop van de vacatures. Deze indicator is in december een fractie verbeterd vergeleken met november. Er waren nog steeds wat meer pessimisten onder de ondernemers dan optimisten. Het verschil tussen beide groepen is de laatste maanden vrijwel hetzelfde gebleven.

Vacature-indicator  

Vacature-indicator

Meer cijfers staan op de themapagina Arbeid en sociale zekerheid