Daling nieuwe opdrachten voor architecten zet door

In het tweede kwartaal van 2011 daalde de bouwsom van de nieuwe opdrachten van architecten opnieuw fors. Na een daling van 15 procent in het eerste kwartaal bedroeg de afname in het tweede kwartaal ruim 14 procent. De daling in het tweede kwartaal kwam vooral voor rekening van de opdrachten voor de nieuwbouw van woningen. De markt voor bedrijfsgebouwen liet voor de architecten nog een lichte groei zien.

Forse daling opdrachten nieuwe woningen

De waarde van de opdrachten voor nieuwbouw van woningen daalde in het tweede kwartaal van dit jaar met liefst 31 procent in vergelijking met het tweede kwartaal van 2010. In het eerste kwartaal steeg de bouwsom nog met bijna 3 procent. Ondanks een grote leegstand van kantoren wisten de architecten op de bedrijfsgebouwenmarkt in het tweede kwartaal nog wel 2,4 procent groei te realiseren.

Ontwikkeling bouwsom van nieuwe opdrachten voor architecten

Ontwikkeling bouwsom van nieuwe opdrachten voor architecten

Wel groei renovatie- en herstelopdrachten

Ondanks de forse waardedaling van de opdrachten zijn er ook lichtpuntjes. Goed gaat het bijvoorbeeld met de opdrachten voor renovatie en herstel. De waardestijging van de  renovatie- en herstelopdrachten voor woningen was in het tweede kwartaal 7,5 procent. Voor renovatie en herstel van bedrijfsgebouwen haalden architecten ruim 8 procent meer aan opdrachten binnen.

Ron Duijkers

Bron: StatLine, Bouwsom van nieuw opdrachten ontvangen door architecten