Aantal vacatures licht toegenomen

Eind juni 2011 stonden er 137 duizend vacatures open. Dit zijn er 2 duizend meer dan eind maart. Het waren de particuliere bedrijven die personeel zochten. Met de lichte toename steeg het aantal vacatures voor het vijfde achtereenvolgende kwartaal. De cijfers zijn gecorrigeerd voor seizoeneffecten.

Een indicator voor de spanning op de arbeidsmarkt is het aantal vacatures per duizend banen, de zogenaamde vacaturegraad. Deze kwam in het tweede kwartaal uit op 18. De vacaturegraad is de laatste tijd iets opgelopen.

De dynamiek op de arbeidsmarkt was groter dan een jaar eerder. In het tweede kwartaal ontstonden 210 duizend vacatures. Dit zijn er 19 duizend meer dan in het tweede kwartaal van 2010. Er werden 202 duizend vacatures vervuld. Dit waren er 20 duizend meer dan een jaar eerder.

Aantal vacatures, seizoengecorrigeerd

Aantal vacatures, seizoengecorrigeerd

Vacature-indicator in september verder verslechterd

De vacature-indicator geeft een snelle indicatie over het verdere verloop van de vacatures. Deze indicator verslechterde in september, evenals in juli en augustus. Het aantal pessimisten onder de ondernemers is weer iets groter dan het aantal optimisten.

Meer informatie over de vacature-indicator is te vinden in het artikel “Nieuwe snelle vacature-indicator”.

Vacature-indicator 

Vacature-indicator

Meer cijfers staan op de themapagina Arbeid en sociale zekerheid