Detailhandel boekt 3 procent meer omzet

  • Meer omzet en hogere prijzen bij tankstations
  • Lichte omzetgroei supermarkten en non-foodwinkels

In februari van dit jaar heeft de detailhandel 3,0 procent meer omzet behaald dan in dezelfde periode een jaar eerder. De prijsstijging in de detailhandel bedroeg ruim 2 procent, het volume in de detailhandel was bijna 1 procent groter. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De helft van de omzetgroei in de detailhandel is toe te schrijven aan de tankstations. Hun omzet was bijna 14 procent hoger dan een jaar eerder. Dat komt vooral doordat de prijzen bij tankstations bijna 12 procent hoger waren. Daarnaast was het volume 2 procent groter.

Winkels in voedingsmiddelen hebben in februari 1,5 procent meer omgezet, vrijwel geheel door hogere prijzen. Supermarkten behaalden bijna 2 procent meer omzet. De omzet van speciaalzaken in voedings- en genotmiddelen was juist iets kleiner dan vorig jaar.

Non-foodwinkels boekten in februari bijna 2 procent meer omzet dan in dezelfde periode een jaar eerder. Het prijsniveau was 0,5 procent hoger. Het volume groeide met ruim 1 procent. Winkels in huishoudelijke artikelen hadden, met een stijging van ruim 7 procent in februari, de grootste omzetgroei binnen de non-foodsector. Textielsupermarkten behaalden minder goede groeicijfers. Deze winkels zagen de omzet met 7 procent teruglopen.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.