Prijzen aan de pomp stuwen inflatie in december

De inflatie bedroeg in december 1,9 procent. Dit is 0,3 procentpunt meer dan in november. De hogere inflatie is vooral toe te schrijven aan de prijsontwikkeling van autobrandstoffen. De inflatie wordt berekend uit de stijging van de consumentenprijsindex (CPI) ten opzichte van dezelfde maand een jaar eerder.

De ontwikkeling van de brandstofprijzen had een duidelijk inflatieverhogend effect. De prijzen aan de pomp waren in december ruim 13 procent hoger dan een jaar eerder, tegenover 8 procent prijsstijging in november. Ook de prijsontwikkeling van kleding en telefonie droeg bij aan de hogere inflatie.

Met 0,5 procentpunt droeg vervoer in december het meest bij aan de inflatie, gevolgd door huisvesting, water en energie met 0,4 procentpunt. Communicatie en duurdere uitgaven in het buitenland droegen elk 0,2 procentpunt bij. Alleen de prijsontwikkeling van audio- en videoapparatuur, computers en software drukte de inflatie (met 0,1 procentpunt). Andere goederen en diensten droegen niet of nauwelijks bij aan de inflatie.

Om de inflatie tussen de lidstaten van de Europese Unie (EU) te kunnen vergelijken worden geharmoniseerde prijsindices (HICP) berekend. Volgens deze methode was de inflatie in Nederland in december 1,8 procent. Dat is 0,4 procentpunt hoger dan in november. Eurostat, het Europees statistisch bureau, berekende voor de eurozone een inflatie van 2,2 procent in december.

Een belangrijk richtsnoer voor de ECB bij het bepalen van het rentepeil is de hoogte van de inflatie in het eurogebied. Volgens de ECB heerst er prijsstabiliteit als de inflatie in de eurozone in de buurt van de 2 procent ligt.

Meer weten over inflatie? Bekijk het CBS-filmpje op YouTube.

Inflatie

Bruto binnenlands product (bbp)

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.