Omzet industrie 15 procent hoger

De ondernemers in de industrie behaalden in augustus 15 procent meer omzet dan in augustus 2009. Deze toename is iets groter dan die in juli. Toen bedroeg de omzetgroei 12 procent. De omzet lag de afgelopen maanden nog altijd ruim onder het niveau van dezelfde maand in 2008.

Het werkdag- en vakantiepatroon verschilde in augustus 2010 van dat in augustus 2009. Het positieve effect hiervan op de omzet wordt geraamd op ongeveer 2 procent. De door de industrie verkochte producten waren bijna 8 procent duurder dan een jaar eerder.

Met 28 procent nam de omzet bij de elektrotechnische- en machine-industrie het meest toe. Ook ondernemers in de aardolie-, chemische, rubber- en kunststofproductenindustrie (23 procent), de transportmiddelenindustrie (21 procent) en de basismetaal- en metaalproductenindustrie (16 procent) realiseerden fors hogere omzetten. De omzet van de voedings- en genotmiddelenindustrie lag slechts iets boven het niveau van augustus 2009.

De omzet op de exportmarkt was in augustus 23 procent hoger dan een jaar eerder. Op de binnenlandse markt was de toename een stuk minder groot. Hier werd  6 procent meer omzet gerealiseerd. Rekening houdend met het werkdageffect en de hogere afzetprijzen was het volume van de binnenlandse omzet deze maand zelfs kleiner dan een jaar eerder.

Omzet industrie

Omzet industrie

Meer cijfers staan op de themapagina Industrie en energie.