Prijsdaling bestaande koopwoningen neemt weer toe

De prijzen van verkochte bestaande koopwoningen waren in december gemiddeld 5,3 procent lager dan in december 2008. De prijsdaling is, na drie maanden waarin deze afnam, weer toegenomen. In november waren de huizen 4,7 procent goedkoper. Dit blijkt uit de ontwikkeling van de prijsindex bestaande koopwoningen van het CBS en het Kadaster.

Alle typen bestaande koopwoningen waren goedkoper dan in december 2008. De prijsdaling van appartementen was met 4,3 procent het kleinst. De over het algemeen duurdere woningtypen zoals twee-onder-één-kapwoningen en vrijstaande woningen daalden met respectievelijk 6,1 en 7,2 procent het meest in prijs.

In alle provincies waren de prijzen lager dan een jaar eerder. De grootste daling deed zich voor in Friesland en Noord-Brabant, waar koopwoningen 6,0 procent goedkoper waren. In Groningen was de prijsdaling met 3,7 procent het kleinst.

Vergeleken met november 2009 waren de verkoopprijzen van bestaande koopwoningen 0,4 procent lager. De prijsontwikkeling in de provincies laat een gemengd beeld zien. Zo waren de prijzen in Overijssel en Zeeland circa 1,5 procent hoger dan een maand eerder. In Noord-Holland en Utrecht lagen ze echter circa 1,5 procent lager. De prijsontwikkeling in de overige provincies lag hier tussenin.

Ruim vijftienduizend bestaande woningen wisselden in december van eigenaar. Dat is 8 procent minder dan in december 2008. Deze afname is weliswaar veel kleiner dan die in de eerste elf maanden van 2009, maar dat komt deels doordat het aantal transacties in december 2008 al flink gedaald was.
Over heel 2009 wisselden in totaal ruim 127 duizend woningen van eigenaar. Dat is 30 procent minder dan in 2008, toen 182 duizend transacties plaats vonden.

Met ingang van december 2009 zijn er ook cijfers beschikbaar over de 25 grootste gemeenten en andere gebiedsindelingen. Meer informatie is te lezen in het artikel “Opleving van de koopwoningenmarkt in Amsterdam”.

Prijzen van bestaande koopwoningen

Prijzen van bestaande koopwoningen

Meer cijfers staan op de themapagina Prijzen.