Omzet detailhandel 5,5 procent lager

  • Krimp non-food houdt aan
  • Lichte groei foodsector

In het derde kwartaal van dit jaar heeft de detailhandel 5,5 procent minder omzet behaald dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. De afname viel uiteen in 1,0 procent lagere prijzen en 4,5 procent minder volume. De omzetontwikkeling in de detailhandel kwam daarmee lager uit dan in de twee voorgaande kwartalen van 2009. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De omzet van winkels in de non-foodsector kwam bijna 8 procent lager uit. Dit had net als in de drie voorgaande kwartalen te maken met minder aankopen. De grootste omzetdaling werd waargenomen bij de winkels in consumentenelektronica, met een krimp van bijna 13 procent en bij winkels in woning-inrichtingartikelen met een daling van ruim 10 procent. De drogisterijen lieten als enige non-foodbranche een positieve omzetontwikkeling zien. Zij boekten bijna 3 procent meer omzet.

De winkels in voedings- en genotmiddelen boekten een lichte omzetgroei in het derde kwartaal. Die kleine plus was geheel toe te schrijven aan de omzetgroei bij de supermarkten, zij hadden in het derde kwartaal ruim 1 procent meer omzet dan in hetzelfde kwartaal van 2008. Voedingsspeciaalzaken behaalden ruim 4 procent minder omzet.

De tankstations zagen hun omzet afnemen in het derde kwartaal van 2009. Dit was in de voorgaande drie kwartalen ook het geval. De omzetafname kwam vooral door lagere brandstofprijzen.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.