Consument leent minder makkelijk

In de eerste drie kwartalen van 2009 hebben Nederlandse huishoudens 7,4 miljard euro aan consumptieve leningen opgenomen. Dat is 12 procent minder dan in dezelfde periode van vorig jaar. Sinds het uitbreken van de economische crisis is de consument terughoudender met lenen.

Verstrekt consumptief krediet

Verstrekt consumptief krediet

Vooral minder geleend bij financieringsmaatschappijen

Consumenten leenden in de eerste drie kwartalen van dit jaar 972 miljoen euro minder dan in dezelfde periode van 2008. Vooral financieringsmaatschappijen hadden last van de voorzichtige consumenten, die 615 miljoen euro minder leenden bij deze instellingen dan een jaar eerder. Dat is een daling van 20 procent.

Consumenten hebben flink minder besteed aan duurzame consumptiegoederen zoals auto’s, meubelen en elektrische apparaten. Aan de financiering van auto΄s is 310 miljoen euro minder aan leningen opgenomen bij financieringsmaatschappijen en voor de aanschaf van duurzame goederen zoals meubels en elektrische apparaten 243 miljoen euro minder.

Ook postorderbedrijven hadden flink te lijden onder de economische crisis. Zij verstrekten 111 miljoen euro ofwel bijna een derde minder krediet dan in de eerste drie kwartalen van 2008. Banken en creditcardorganisaties zagen hun kredietverstrekking relatief minder sterk teruglopen.

Kredietopname, eerste drie kwartalen 2009

Kredietopname, eerste drie kwartalen 2009

Lia Siebeling

Bron: StatLine, Consumptief krediet