CO2-uitstoot door vakanties toegenomen

In 2008 veroorzaakten vakanties van Nederlanders een CO2-uitstoot van 15,6 miljard kilogram. Dat is 8 procent van de totale Nederlandse CO2-emissie en ruim 16 procent meer dan in 2002. De toename is vooral toe te schrijven aan buitenlandse vakanties. Nederlandse accommodaties tonen zich steeds vaker betrokken bij het milieu door een Green Key- of een eco-label te voeren.

Bijna de helft van uitstoot door vervoer

In 2008 was 82 procent van de CO2-emissie door vakanties toe te schrijven aan buitenlandse vakanties, 18 procent aan binnenlandse. De uitstoot door vakanties is voor bijna de helft (45 procent) terug te voeren op vervoer. Het merendeel was daarbij toe te schrijven aan vervoer per vliegtuig, terwijl vliegvakanties slechts 18 procent van het totale aantal vakanties uitmaakten. Verder was 32 procent van de uitstoot toe te schrijven aan accommodaties en 23 procent aan overige activiteiten, zoals vermaak.

Totale CO2-emmissie naar hoofdvervoerwijze voor de vakantie, 2008

Totale CO<SUB>2</SUB>-emmissie naar hoofdvervoerwijze voor de vakantie, 2008

Toename emissies vooral door buitenlandse vakanties

Sinds 2002, toen de CO2-emissie door vakanties nog 13,4 miljard kilogram bedroeg, is de uitstoot met 2,6 procent per jaar toegenomen. De toename kwam vooral voor rekening van buitenlandse vakanties. Tussen 2002 en 2008 steeg de uitstoot ten gevolge daarvan met gemiddeld 4,0 procent per jaar, terwijl de emissie ten gevolge van binnenlandse vakanties juist daalde met 2,6 procent per jaar.

Ontwikkeling van de CO2-emissie ten gevolge van vakanties naar bestemming

Ontwikkeling van de CO<SUB>2</SUB>-emissie ten gevolge van vakanties naar bestemming

Omdat het aantal vakanties tussen 2002 en 2008 nauwelijks groeide, zit de toename van de uitstoot vooral in de stijging van de afstand die vakantiegangers afleggen. In de periode 2002-2008 groeide deze met gemiddeld 4,9 procent per jaar. Omdat ook meer toeristen het vliegtuig pakten, nam de uitstoot door vliegvakanties flink toe: tussen 2002 en 2005 met 10,4 procent per jaar en tussen 2005 en 2008 met 5,8 procent per jaar.

Steeds meer accommodaties betrokken bij milieu

Steeds meer Nederlandse accommodaties tonen hun betrokkenheid bij het milieu door een Green Key- of een ecolabel te voeren. Tussen juli 2008 en juli 2009 kwamen er 5 accommodaties bij met het Green Key-label en 1 accommodatie met het eco-label.

Aandeel accommodaties met Green Key- of eco-label

Aandeel accommodaties met Green Key- of eco-label

Tussen juli 2008 en juli 2009 groeide het aantal bedden met een Green Key-certificering met 3 207 en kwamen er 813 bedden met een eco-label bij. In juli 2009 was daarmee ruim 15 procent van de slaapplaatsen in bungalows, ruim 11 procent van de campingslaapplekken, krap 11 procent van de hotelbedden en bijna 4 procent van de groepsaccommodatieslaapplekken gecertificeerd.

Jamilja van der Meulen

Bronnen:
• Toerisme en Recreatie in Cijfers

• Logiesaccommodaties gecertificeerd met eco- of Greenkey-label en gepaard gaande capaciteit