Stemming ondernemers industrie verbeterd

Ondernemers in de industrie waren in oktober minder somber gestemd dan in september. Het producentenvertrouwen steeg van -9,8 naar -7,8. Sinds het dieptepunt in februari toont deze indicator een duidelijk herstel, maar de stemming is nog steeds negatief.

Het producentenvertrouwen is samengesteld uit drie deelindicatoren: het oordeel over de orderpositie, het oordeel over de voorraden gereed product en de verwachte productie in de komende drie maanden.

De ondernemers in de industrie waren in oktober veel minder pessimistisch over hun orderpositie dan een maand eerder. Het oordeel over de voorraden gereed product verslechterde daarentegen enigszins. Over de verwachte productie waren de ondernemers een fractie minder somber.

Het aantal ondernemers dat aangaf dat de waarde van de orderontvangsten in de afgelopen drie maanden is toegenomen was voor het eerst in ruim een jaar tijd groter dan het aantal dat een afname zag. Over de toekomstige ontwikkeling van de werkgelegenheid in hun branche waren de ondernemers in oktober iets somberder dan in september.

De bezettingsgraad is sinds het dieptepunt in april geleidelijk iets opgekrabbeld, maar was met 77,5 procent in oktober nog steeds buitengewoon laag. Tussen 1989 en 2008 benutte de industrie steeds tussen de 80 en 87 procent van haar productiecapaciteit.

In oktober waren de ondernemers iets somberder over hun concurrentiepositie op de buitenlandse markt dan in juli. Zij waren daarentegen veel optimistischer over de verwachte waarde van de buitenlandse orderontvangst in de komende drie maanden.

Producentenvertrouwen industrie

Producentenvertrouwen industrie

Branchegegevens over het producentenvertrouwen in de industrie zijn opgenomen in de Industriemonitor op de CBS-website.

Meer cijfers staan op de themapagina Industrie en energie.