Consumptie blijft laag

De consumptieve bestedingen door huishoudens waren in april 3,6 procent lager dan in april 2008. Door een fors lager gasverbruik was de daling van de consumptie iets groter dan in februari en maart. De cijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en veranderingen in de samenstelling van koopdagen.

De bestedingen aan goederen waren ruim 6 procent lager. Aan duurzame goederen werd 7 procent minder besteed. Alleen de bestedingen aan kleding en schoeisel waren hoger dan in april 2008. Vooral aan auto’s, huishoudelijke apparaten en woninginrichting werd beduidend minder uitgegeven. Door het warme weer was het verbruik van aardgas fors lager. De consumptie van voedings- en genotmiddelen is nu al elf maanden op rij lager dan een jaar eerder. In april werd hieraan bijna 2 procent minder besteed. De uitgaven aan diensten waren 1 procent lager.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Binnenlandse consumptie door huishoudens (koopdaggecorrigeerd volume)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur.