Huisarts voor meeste mensen dichtbij huis

Voor de meeste mensen is de huisartsenpraktijk dichtbij. De afstand over de weg naar een huisartsenpost is groter. Dat geldt vooral voor inwoners van landelijke gebieden. Ook de keus aan huisartsen dichtbij huis is in landelijke gebieden veel minder dan in de grote steden.

Drie kwart heeft huisarts binnen 1 kilometer

Overdag is een huisarts vaak vlakbij gevonden. Op 1 januari 2007 kon drie kwart van de bevolking terecht bij een huisarts binnen een afstand van 1 kilometer. Voor nagenoeg iedereen is er een huisarts te vinden binnen 5 kilometer van het woonadres.

Afstand tot dichtsbijzijnde huisartsenpraktijk en huisartsenpost, 2007

Afstand tot dichtsbijzijnde huisartsenpraktijk en huisartsenpost, 2007

Huisartsenpost gemiddeld op 6 kilometer afstand

Wie ’s avonds, ’s nachts of in het weekend met spoed een huisarts nodig heeft, is aangewezen op een huisartsenpost. In het begin van 2007 waren er 132 huisartsenposten in gebruik. Deze posten lagen gemiddeld op een afstand van bijna 6 kilometer van een woonadres. Voor ruim 100 duizend mensen in vooral de landelijke delen van Friesland, Overijssel en Zeeland is deze hulp echter meer dan 20 kilometer van hun woonadres verwijderd.

Voor 142 duizend inwoners (0,9 procent) is zowel de dichtstbijzijnde huisarts als de dichtstbijzijnde huisartsenpost nog altijd meer dan 5 kilometer ver weg.

Gemiddelde afstand over de weg tot dichtstbijzijnde huisartsenpost,  2007

Gemiddelde afstand over de weg tot dichtstbijzijnde huisartsenpost,  2007

In grote steden veel keus uit huisartsen dichtbij

Dicht bij hun woonadres hebben inwoners in de grote steden de grootste keuze tussen huisartsen. Zo zijn er in Amsterdam en Den Haag gemiddeld meer dan 37 huisartspraktijken te vinden binnen een afstand van 3 kilometer. In Rotterdam zijn dat gemiddeld 23 praktijken en ook in Utrecht zijn dat er nog meer dan 16. Ook in de omgeving van de Veluwe zijn veel huisartspraktijken te vinden binnen afstand van 3 kilometer van een woonadres.

Gemiddeld aantal huisartsenpraktijken binnen 3 kilometer over de weg, 2007

Gemiddeld aantal huisartsenpraktijken binnen 3 kilometer over de weg, 2007

In landelijke gebieden weinig keus aan huisartsen dichtbij

In het Groene Hart en ook in veel gemeenten van Zeeland zijn er daarentegen gemiddeld minder dan 2 huisartspraktijken binnen een afstand van 3 kilometer in de omgeving van de inwoners te vinden. Dat geldt ook voor veel plattelandsgemeenten in onder andere Groningen, Friesland, Drenthe, Brabant en de Kop van Noord Holland.

Niek van Leeuwen, Marijn Zuurmond en Chantal Melser

Bron: Afstand tot huisartsenpraktijk en huisartsenpost per persoon per gemeente, 2007