Ruilvoet verslechtert

De ruilvoet van het goederenverkeer met het buitenland was in augustus 1,7 procent lager dan in dezelfde maand een jaar eerder. De prijzen van geëxporteerde goederen lagen in augustus ruim 7 procent hoger dan in augustus 2007, terwijl de prijzen van geïmporteerde goederen bijna 9 procent hoger lagen.

Augustus was de twaalfde maand op rij dat er sprake was van een ruilvoetverslechtering. De toename van de invoerprijzen is al een jaar lang groter dan de toename van de uitvoerprijzen.

De stijging van de invoerprijzen heeft mede te maken met de sterk gestegen prijzen van grondstoffen. Zo was een jaar geleden de aardolieprijs nog 71 dollar per vat (North Sea Brent), terwijl er in augustus gemiddeld 116 dollar voor neergelegd moest worden. Wel heeft de goedkoper geworden dollar de prijsstijging van aardolie in euro’s getemperd. De prijs van één dollar daalde in een jaar tijd van 73 naar 67 eurocent. Dit vertaalt zich in een aardolieprijs van 52 euro in augustus 2007, en 77 euro in augustus 2008. Dit is een stijging van 48 procent.

Meer informatie over de ruilvoet is te vinden in het artikel “Ruilvoetontwikkeling goederenhandel buitenland”.

Ruilvoet

Ruilvoet

Meer cijfers staan op de themapagina Internationale handel.