Detailhandel zet meer om

De detailhandel behaalde in juli ruim 5 procent meer omzet dan een jaar eerder. De toename kwam grotendeels door de gunstiger samenstelling van de koopdagen dan in juli 2007. Na correctie voor dit effect was de omzetgroei minder hoog: ruim 1 procent.  De verkochte artikelen waren iets meer dan 2 procent duurder. Het volume van de omzet was, gecorrigeerd voor verschillen in koopdagen, dan ook kleiner dan een jaar eerder.

De winkels in de foodsector realiseerden in juli ruim 10 procent meer omzet. De toename kwam geheel door de fors hogere prijzen en de gunstiger samenstelling van de koopdagen. De omzet van de non-foodsector was bijna 3 procent hoger dan een jaar eerder. Hier veranderden de prijzen per saldo niet. Met uitzondering van de winkels in consumentenelektronica boekten alle branches in deze sector meer omzet.

Met 59 procent hadden de winkels in de non-foodsector in 2007 het grootste aandeel in de omzet van de detailhandel. Winkels in voedings- en genotmiddelen droegen 36 procent bij. Het aandeel van de detailhandelaren zonder winkel, zoals postorderbedrijven en markthandelaren, was met 5 procent relatief bescheiden.

Omzet detailhandel

Omzet detailhandel

Meer cijfers staan op de themapagina Handel en Horeca.