Meer omzet industrie

De industrie behaalde in juni 9 procent meer omzet dan in juni vorig jaar. In mei was de omzet 6 procent hoger, echter met een werkdag minder. De omzettoename in juni is, evenals die in mei, geheel toe te schrijven aan de hoge afzetprijzen. De afzet was dan ook in beide maanden lager dan in dezelfde maand van 2007.

Op de binnenlandse markt werd in juni 12 procent meer omgezet, in het buitenland bijna 7 procent. De aardolie- chemische, rubber- en kunststofindustrie realiseerde met 18 procent de grootste toename van de omzet. Dit had te maken met de recordprijzen die voor een vat ruwe olie betaald werden. Ook de voedings- en genotmiddelenindustrie en de metaalindustrie boekten meer omzet. De omzet van de overige branches was daarentegen lager dan in juni 2007.

In de eerste helft van 2008 nam de industriële omzet met ruim 9 procent toe ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. De aardolie- chemische, rubber- en kunststofindustrie en de voedings- en genotmiddelenindustrie waren de belangrijkste groeiers met een omzettoename van meer dan 10 procent. Beide branches hadden te maken met beduidend duurdere grond- en hulpstoffen, waardoor zij hogere afzetprijzen moesten berekenen.

Omzet industrie

Omzet industrie

Meer cijfers staan op de themapagina industrie en energie