Omzet detailhandel 3 procent hoger

De omzet van de detailhandel was in april ruim 3 procent hoger dan in april 2007. Een maand eerder was er nog sprake van een krimp ten opzichte van een jaar eerder. Het grillige verloop van de omzetontwikkeling hangt samen met de samenstelling van de koopdagen. De door de detailhandel verkochte artikelen waren bijna 2 procent duurder dan een jaar eerder.

April 2008 had een gunstiger koopdagenpatroon dan april 2007. Na een globale correctie voor het positieve effect hiervan is er van omzetgroei nauwelijks sprake.

De stijging van de omzet kwam voornamelijk voor rekening van de foodsector. De winkels in deze branche behaalden bijna 6 procent meer omzet dan een jaar eerder. De supermarkten boekten ruim 7 procent meer omzet, terwijl de omzet van de speciaalzaken in voedings- en genotmiddelen met een kleine 2 procent kromp. Er was sprake van een behoorlijke prijsstijging in de foodbranche. Door de foodwinkels verkochte artikelen waren ruim 4 procent duurder dan een jaar eerder.

In de non-foodsector werd slechts 1 procent meer omzet behaald. Kledingwinkels en textielsupers kampten met forse omzetverliezen. Daarbij speelt waarschijnlijk een rol dat april minder warm en zonnig was dan een jaar eerder. De winkels in consumentenelectronica en winkels in huishoudelijke artikelen deden het juist goed. Zij zagen hun omzet met ongeveer 10 procent stijgen.

Omzet detailhandel

Omzet detailhandel

Meer cijfers staan op de themapagina Handel en Horeca.