Koopwoningen 4,1 procent duurder

Bestaande koopwoningen waren vorig jaar december 4,1 procent duurder dan een jaar eerder. Deze prijsstijging is ongeveer gelijk aan de gemiddelde stijging in de afgelopen vier jaar. In 2007 zijn er 3,5 procent minder bestaande woningen verkocht dan in 2006. Dit blijkt uit cijfers van het CBS en het Kadaster.

Grootste stijging in Noord-Holland en Utrecht

In Noord-Holland zijn de prijzen van koopwoningen het meest gestegen. De verkoopprijzen waren in december gemiddeld 7,2 procent hoger dan een jaar eerder. Ook in Utrecht stegen de prijzen bovengemiddeld, met 6,1 procent.

Woningen wel goedkoper dan in november

De bestaande koopwoningen waren in december gemiddeld 0,4 procent goedkoper dan in november. Alleen in de provincie Utrecht bleven de prijzen nagenoeg gelijk. In de overige provincies daalden de prijzen. Dit is vooral toe te schrijven aan vrijstaande woningen. Die zijn gemiddeld 2,9 procent in prijs gedaald. Dat is de grootste daling in de afgelopen dertien jaar. 

Minder woningen verkocht

In 2007 zijn 202 duizend bestaande koopwoningen aan particulieren verkocht. Dat is 3,5 procent minder dan in 2006, toen er nog 210 duizend woningen van eigenaar wisselden. In alle provincies liep het aantal verkochte woningen terug. Met 8,4 procent was de daling het grootst in Drenthe. In Zuid-Holland bleef de daling beperkt tot 0,9 procent.

Verkopen tussenwoningen fors gedaald

In 2007 zijn ruim 9 procent minder tussenwoningen verkocht dan in 2006. De verkopen van appartementen en vrijstaande woningen namen daarentegen wel toe, met respectievelijk 3,7 en 2,7 procent.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads