Hoogste economische groei in meer dan 7 jaar

Het volume van het bruto binnenlands product (bbp) was in het derde kwartaal 4,2 procent groter dan een jaar eerder. Dit is de hoogste economische groei in meer dan 7 jaar. Ook de kwartaal-op-kwartaalgroei was uitzonderlijk hoog. Na correctie voor werkdag- en seizoeneffecten was het volume van het bbp 1,8 procent groter dan in het tweede kwartaal in 2007.

De uitvoer groeide in het derde kwartaal met 7,5 procent sterker dan in het eerste half jaar. Dit komt mede door de aantrekkende uitvoer van Nederlands product. Het volume van de invoer was 7,0 procent groter. In vaste activa werd 6,5 procent meer geïnvesteerd. Vooral de investeringen in machines, gebouwen en computers namen sterk toe. 

Huishoudens hebben 2,2 procent meer besteed dan een jaar eerder. Dit kwam vooral door het hogere aardgasverbruik. Verder waren duurzame goederen, zoals elektronica en artikelen voor woninginrichting in trek bij de consument. De consumptie van de overheid nam 3,9 procent toe. Dat is meer dan in het eerste half jaar, wat voornamelijk is toe te schrijven aan toegenomen uitgaven aan de zorg.

In het derde kwartaal van 2007 is veel meer gas geproduceerd dan een jaar eerder. In de voorgaande kwartalen was de gasproductie juist lager. Dit gaf een flinke impuls aan de versnelling van de economische groei. In de meeste bedrijfstakken lag de productiegroei echter in lijn met die in het voorgaande kwartaal.

Middelen en bestedingen (volume)

Middelen en bestedingen (volume)

Meer cijfers staan op de themapagina Macro-economie