Export floreert in juli

Bedrijven hebben in juli 2007 aanzienlijk meer goederen uitgevoerd. Het volume van de uitvoer was bijna 11 procent groter dan in juli 2006. Het groeitempo lag daarmee hoger dan in de voorgaande maanden. Het groeitempo van de invoer bleef ongewijzigd. De invoer steeg met 7 procent. Deze volumecijfers zijn gecorrigeerd voor verschillen in werkdagen.

De in juli in- en uitgevoerde goederen waren ongeveer een half procent duurder dan een jaar eerder. In voorgaande maanden was de prijsstijging van de in- en uitvoer ook al heel gematigd. Meer informatie over in- en uitvoerprijzen is opgenomen in het Focusartikel Deflatoren voor de internationale handel, gepubliceerd op 31 augustus 2007.

In juli bedroeg de waarde van de goederenuitvoer 27,8 miljard euro. Dit is 14 procent hoger dan in juli 2006. De uitvoer naar EU-landen nam met 15 procent toe en die naar niet EU-landen met 14 procent. De invoerwaarde kwam uit op 25,1 miljard euro. Zowel uit EU-landen als uit landen buiten de EU werd 10 procent meer ingevoerd dan een jaar eerder. Het handelsoverschot bedroeg 2,8 miljard euro, tegen 1,6 miljard in juli 2006.

Er werden in juli vooral meer machines en transportmiddelen uitgevoerd. Daarnaast groeide de uitvoer van voedsel en dranken en van chemische producten sterk. De waarde van de invoer nam over de hele linie flink toe, met uitzondering van die van minerale brandstoffen. De prijs van aardolie op de wereldmarkt, uitgedrukt in euro’s, was lager dan in juli 2006.

De in dit bericht gepubliceerde cijfers over juli 2007 zijn bijgesteld ten opzichte van het eerder gepubliceerde bericht over de internationale handel van 13 september. De bijstellingen zijn een gevolg van nieuwe en meer uitgebreide informatie.

Uitvoer goederen (volume)

Uitvoer goederen (volume)

Meer cijfers staan op de themapagina Internationale handel.