Uitvoervolume 8 procent groter

Het volume van de uitvoer van goederen, na correctie voor werkdageffecten, was in maart 8 procent groter dan in maart 2006. De invoer nam met 7 procent toe. Zowel het volume van de invoer als de uitvoer nam in het eerste kwartaal van 2007 iets minder hard toe dan gemiddeld in het jaar 2006.

Maart telde een werkdag minder dan vorig jaar. Het effect hiervan is ongeveer 3 procentpunt. De in- en uitvoerprijzen waren 1 procent hoger dan een jaar eerder.

De waarde van goederenuitvoer was 6 procent hoger dan een jaar eerder en kwam uit op 30,6 miljard euro. De invoer had een waarde van 26,3 miljard euro. Dat was 5 procent meer. Het handelsoverschot liep op naar 4,3 miljard euro. Dit is de hoogste waarde ooit gemeten.

Net als in de eerste twee maanden van 2007 was ook in maart de toename van de uitvoer naar landen buiten de Europese Unie duidelijk hoger dan de groei van de uitvoer naar EU-landen. Voor de invoer geldt het omgekeerde. De groei hiervan is vrijwel volledig toe te schrijven aan de EU-landen.

De waarde van de in- en uitvoer van minerale brandstoffen in maart is gedaald ten opzichte van vorig jaar. De lagere dollar en het zachte weer in Europa zijn de belangrijkste oorzaken. De in- en uitvoer van chemische producten lieten daarentegen een flinke stijging zien.

Uitvoer goederen (volume)

Uitvoer goederen (volume)

Meer cijfers staan op de themapagina Internationale handel.