Bescheiden groei consumptie

Ook in maart was de groei van de consumptie door huishoudens bescheiden. Ze hebben 1,2 procent meer besteed aan goederen en diensten dan in maart 2006. Aan diensten, zoals vervoer en communicatie, hebben huishoudens 1,8 procent meer besteed. De bestedingen aan goederen waren 0,6 procent hoger.

Net als in januari en in februari is in maart de groei van de consumptie geremd door een lager energieverbruik. Huishoudens hebben door het zachte weer veel minder verstookt. In het eerste kwartaal bleef de consumptiegroei dan ook duidelijk achter bij de groei in 2006.

Consumenten besteedden in maart 7,6 procent meer aan duurzame goederen. Dat is meer dan in januari en februari. Vooral kleding en huishoudelijke apparaten waren in trek.

De cijfers zijn gecorrigeerd voor prijsveranderingen en verschillen in de samenstelling van de koopdagen. Maart 2007 had een woensdag minder en een zaterdag meer dan maart 2006. Vooral de consumptie van voedings- en genotmiddelen, waarvan op zaterdag meer wordt gekocht dan op woensdag, is door de correctie lager uitgekomen.

Binnenlandse consumptie door huishoudens (volume)

Binnenlandse consumptie door huishoudens (volume)

Meer cijfers staan in het dossier Conjunctuur