Afzetprijzen industrie hoger

De afzetprijzen van de Nederlandse industrie waren in juli 5,8 procent hoger dan in juli 2005. De prijsstijging is wat minder dan in de voorgaande maanden. In mei en juni waren de producten van de Nederlandse industrie respectievelijk 7,4 en 6,1 procent duurder. Al meer dan twee jaar liggen de afzetprijzen 5 procent of meer boven die in dezelfde periode een jaar eerder.

De prijsontwikkeling van ruwe aardolie en aardolieproducten is van grote invloed op het prijspeil van de Nederlandse industrie. Aardolie steeg van juni op juli weliswaar in prijs, maar minder snel dan vorig jaar in deze periode.

Producten van de aardolieverwerkende industrie waren in juli ruim 17 procent duurder dan in juli 2005. In mei waren deze producten onder invloed van sterk gestegen olieprijzen nog zo’n 37 procent duurder dan een jaar eerder en in juni bijna 24 procent. Exclusief de aardolieverwerkende industrie lagen de afzetprijzen van de Nederlandse industrie in juli 4,0 procent hoger dan een jaar eerder. Dat is 0,4 procentpunt meer dan in juni dit jaar.

Ten opzichte van juni 2006 stegen de afzetprijzen van de industrie in juli met 0,7 procent. Op de binnenlandse markt afgezette goederen waren 1,0 procent duurder, terwijl de prijs van geëxporteerde producten met 0,6 procent toenam.

Van juni op juli zijn in vrijwel alle takken van de industrie hogere afzetprijzen in rekening gebracht. Vooral in de houtindustrie en de metaalindustrie stegen de afzetprijzen. Bij de aardolieverwerkende industrie en de chemie was de prijsstijging ook bovengemiddeld. Prijsdalingen kwamen alleen voor bij producenten van voedings- en genotmmiddelen, kantoormachines en medische en optische apparaten.

Afzetprijzen industrie

Afzetprijzen industrie

Meer prijzen industrie op de themapagina prijzen