Uitvoervolume goederen groter in augustus

Na correctie voor werkdagen was het uitvoervolume van goederen in augustus 8 procent groter dan in augustus 2004. De uitvoerprijzen lagen 2 procent hoger dan een jaar eerder.  Augustus 2005 telde een werkdag meer dan in 2004. Het groeitempo van het uitvoervolume ligt in juli en augustus in lijn met dat van het eerste halfjaar.

In de eerste acht maanden van 2005 was het uitvoervolume, werkdaggecorrigeerd, gemiddeld 7 procent groter dan in dezelfde periode een jaar eerder. In 2004 lag dit volume van de goederenuitvoer ruim acht procent boven dat in 2003.

De waarde van de uitvoer van goederen was in augustus 13 procent hoger dan een jaar eerder. De uitvoer naar EU-landen was 12 procent hoger dan vorig jaar tegen 18 procent voor landen buiten de Europese Unie.

Het volume van de ingevoerde goederen was, na correctie voor werkdagen, in augustus 5 procent groter dan een jaar eerder. De invoerprijzen waren 3 procent hoger. In het eerste halfjaar bedroeg de volumegroei van de invoer gemiddeld 6 procent.

De waarde van de invoer van goederen was in augustus 11 procent hoger dan een jaar eerder. De invoer uit EU-landen kwam 4 procent hoger uit dan vorig jaar. De invoer uit landen buiten de Europese Unie was 20 procent hoger. Ook in juni en juli groeide de invoer uit niet-EU-landen harder. De hoge olieprijs en de invloed daarvan op de invoer van grondstoffen en minerale brandstoffen, bijvoorbeeld uit Rusland, speelt hierin een belangrijke rol.

Uitvoer goederen

Uitvoer goederen