Steeds meer Zuid-Afrikaanse wijn op Nederlandse markt

Er verschijnt steeds meer Zuid-Afrikaanse wijn op de Nederlandse markt. In 1996 stond Zuid-Afrika nog op een zevende plaats op de ranglijst van belangrijkste wijnimportlanden. In de laatste acht jaar is dit land opgeklommen naar de tweede plaats achter Frankrijk. Hiermee laat het gerenommeerde wijnlanden als Spanje, Duitsland en Italië achter zich. In de periode 1996-2003 steeg het hoofdelijk verbruik van wijn in Nederland met 2,5 liter tot bijna 20 liter per jaar.

Aandeel Nederlandse wijnimport, belangrijkste landen

Ook Chileense en Australische wijn steeds meer in trek

Ook de Chileense en Australische wijn winnen steeds meer terrein. Het aandeel van Chileense wijn in de Nederlandse wijninvoer is in acht jaar tijd meer dan verdubbeld. Het aandeel van Australische wijn werd in deze periode zelfs vier maal zo groot.

Frankrijk blijft belangrijkste wijnland

Nederland importeert de meeste wijn uit Frankrijk. Bijna 147 miljoen liter wijn werd het afgelopen jaar uit Frankrijk ingevoerd. Het aandeel van Franse wijn in de Nederlandse invoer is echter flink afgenomen. In 2004 is dit aandeel voor het eerst minder dan 40 procent. Dit was in 1996 nog 46 procent.

Ingevoerde hoeveelheid wijn  

Goedkoopste wijn uit Duitsland en Zuid-Afrika

In 2004 bedroeg de gemiddelde invoerprijs voor een liter wijn 2,07 euro. De goedkoopste wijn komt uit Duitsland en uit Zuid-Afrika. Voor een liter wijn uit deze landen werd 1,57 euro betaald. De duurste wijn komt uit Portugal. De gemiddelde invoerprijs voor een liter Portugese wijn bedroeg 3,22 euro.

Wiel Packbier