Ook in tweede kwartaal 2005 omzetverlies detailhandel

In het tweede kwartaal van 2005 heeft de detailhandel 2,4 procent minder omgezet dan in dezelfde periode van vorig jaar. Dit is het negende kwartaal op rij dat de omzet van de detailhandel lager uitkwam. De prijzen waren in het tweede kwartaal 1,1 procent lager dan een jaar eerder. Het omzetvolume was 1,3 procent kleiner. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

Omzet foodsector 1,5 procent lager

De winkels in voedings- en genotmiddelen hebben in het tweede kwartaal van dit jaar 1,5 procent minder omgezet dan in hetzelfde kwartaal van 2004. De omzet van de supermarkten, goed voor ongeveer 80 procent van de omzet binnen de foodsector, was 1,5 procent lager. De prijzen in de foodsector waren 1,1 procent lager, het omzetvolume was 0,4 procent kleiner. 

Ook omzet non-foodwinkels afgenomen

De non-foodsector boekte in het tweede kwartaal van dit jaar 3,2 procent minder omzet dan een jaar eerder. In alle onderscheiden branches daalde de omzet, het sterkst bij de drogisterijen. Ook de omzet van winkels in huishoudelijke artikelen en van winkels in consumentenelektronica is relatief sterk afgenomen.

Omzet detailhandel in juni licht gegroeid

In juni was de omzet van de detailhandel 1,0 procent hoger dan in dezelfde maand vorig jaar. De winkelprijzen waren 1,1 procent lager dan in juni 2004, terwijl het omzetvolume 2,1 procent groter was. Vooral in de bovenkledingwinkels, textielsupermarkten en bouwmarkten nam de omzet in juni relatief sterk toe.

De omzetontwikkeling in juni 2005 is positief beïnvloed door een gunstiger samenstelling van de koopdagen dan in juni 2004.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads