Detailhandel verliest ook in mei omzet

De detailhandel heeft in mei van dit jaar 4,7 procent minder omgezet dan in dezelfde maand van 2004. De prijzen waren 1 procent lager dan een jaar eerder. Het omzetvolume was 3,8 procent kleiner. De ruim 7 miljoen particuliere huishoudens in Nederland hebben in mei voor ongeveer 840 euro per huishouden gewinkeld. Dit blijkt uit cijfers van het CBS.

De omzetontwikkeling in de detailhandel is negatief beïnvloed door het verschil in samenstelling van de koopdagen tussen mei dit jaar en mei vorig jaar.

Omzet foodsector 3,3 procent lager

In mei 2005 was de omzet van winkels in voedings- en genotmiddelen 3,3 procent lager dan in mei vorig jaar. De boodschappen in deze winkels waren 1 procent goedkoper. Het omzetvolume was 2,4 procent kleiner. De foodsector realiseerde ongeveer 40 procent van de totale detailhandelsomzet.

De supermarkten hebben in mei 3,4 procent minder omzet gerealiseerd dan een jaar eerder. Speciaalzaken, zoals slagerijen en groentewinkels, boekten 3 procent minder omzet.

Ook omzetdaling non-foodwinkels

De non-foodsector behaalde in mei van dit jaar 5,8 procent minder omzet dan een jaar eerder. De prijsdaling in deze periode was 0,9 procent. Het omzetvolume kromp met 4,9 procent.

In alle onderscheiden non-foodbranches kwam de omzet in mei lager uit. Het grootste omzetverlies in de non-foodsector noteerden de drogisterijen, namelijk 13,6 procent. In de periode 2001 – 2003 realiseerden de drogisterijen nog een flinke omzetgroei. In 2004 was de omzet vrijwel gelijk aan die van  een jaar eerder. In de eerste vijf maanden van dit jaar boekten de drogisterijen zelfs 8 procent minder omzet dan een jaar eerder.

Ook de winkels in doe-het-zelfartikelen en in huishoudelijke artikelen zetten in mei flink minder om.

De PDF bevat het volledige persbericht inclusief tabellen en grafieken.

Downloads