Export levend pluimvee in 2002: gemiddeld bijna een miljoen stuks per dag

In 2002 heeft Nederland 346 miljoen stuks levend pluimvee uitgevoerd voor een waarde van 209 miljoen euro. De laatste jaren is deze export flink toegenomen. Ten opzichte van 1996 is het aantal uitgevoerde stuks pluimvee zelfs verdubbeld.

Uitvoer levend pluimvee

Uitvoer vooral naar Duitsland en België

Levend pluimvee wordt vooral naar Duitsland en België uitgevoerd. Duitsland is de grootste afnemer. Bijna driekwart van het uitgevoerde levend pluimvee was in 2002 voor de Duitse afzetmarkt bestemd. Hierbij hoort een exportwaarde van 92 miljoen euro.

Een vijfde van de Nederlandse export gaat naar België. Dit betekent dat in 2002 bijna 70 miljoen stuks levend pluimvee met een exportwaarde van 63 miljoen euro naar onze Zuiderburen is uitgevoerd.

Waarde uitvoer broedeieren

Broedeieren: ruim de helft gaat naar de EU

In 2002 werden 404 miljoen stuks broedeieren van pluimvee uitgevoerd met een waarde van 74 miljoen euro. Ruim de helft (52 procent) werd naar de EU geëxporteerd, met Duitsland, België, Italië en Oostenrijk als belangrijkste uitvoerlanden.

Naar Azië werd in 2002 bijna 20 procent van het totaal aantal broedeieren uitgevoerd. Saudi-Arabië, Iran en Koeweit zijn hier de belangrijkste exportlanden.

Wiel Packbier