Afzetprijzen industrie in januari ongewijzigd

Het prijsniveau van de afzet van de Nederlandse industrie ligt in januari 2002 op hetzelfde niveau als in december 2001. De binnenlandse afzetprijzen zijn in januari 0,1 procent gestegen, de exportprijzen daalden met 0,1 procent. Zowel in het derde als in het vierde kwartaal van 2001 daalden de afzetprijzen.

Ten opzichte van een jaar eerder ligt het prijsniveau van Nederlandse industriële producten in januari 2002 3,6 procent lager. De binnenlandse afzetprijzen zijn in deze periode met gemiddeld 2,6 procent gedaald, terwijl de geëxporteerde producten 4,3 procent goedkoper werden.

Producentenprijzen afzet en verbruik industrie

0934g1.gif (4181 bytes)

Verbruiksprijzen licht gedaald

De prijzen van verbruikte grondstoffen en halffabrikaten zijn in januari van dit jaar met gemiddeld 0,5 procent gedaald ten opzichte van december vorig jaar. De prijzen van de verbruikte producten van binnenlandse herkomst daalden in deze periode met 2,4 procent. Geïmporteerde grondstoffen en halffabrikaten werden echter 1,2 procent duurder.

Vergeleken met januari 2001 liggen de prijzen van de verbruikte producten 5,9 procent lager. Hieraan droegen de producten van binnenlandse herkomst en de geïmporteerde producten in bijna dezelfde mate bij.

Paul Luyten

Bron: StatLine