Groot vertrouwen producenten en consumenten

Het vertrouwen van de ondernemers in de industrie is in juni nagenoeg niet veranderd vergeleken met de maand ervoor. Zij blijven positief gestemd over de Nederlandse economie. De indicator van het producentenvertrouwen komt uit op 6,7 en ligt 0,1 punt hoger dan in mei.

Ook de oordelen over de verwachte bedrijvigheid, de orderpositie en de voorraden gereed product blijven nagenoeg gelijk. Wel ervaren ondernemers het tekort aan arbeidskrachten in toenemende mate als een productiebelemmering. Dit kan wijzen op een toenemende spanning op de arbeidsmarkt.

Producenten- en consumentenvertrouwen
(saldo percentage positieve en negatieve antwoorden)

0590g1.gif (5892 bytes)

Ook de Nederlandse consument blijft optimistisch gestemd over de economie. De indicator komt in juli uit op 25. Dit is nagenoeg gelijk aan het cijfer in juni. Het oordeel over het economisch klimaat is stabiel en blijft positief. Ook de koopbereidheid blijft onveranderd groot.

Hoewel de indicator van het consumentenvertrouwen groter is dan die van het producentenvertrouwen kan niet worden geconcludeerd dat de consumenten optimistischer zijn dan de producenten. Het consumentenvertrouwen ligt structureel hoger en uit de indicatoren kan uitsluitend een verandering van de stemming worden afgeleid.

Martin Mellens

Bron: CBS, conjunctuurbericht juli 2000