Nederland sterk in Eurozone

De Nederlandse economie kan op meerdere punten een mooi rapport laten zien. Zo is er een in Europees verband gezien relatief hoge economische groei. De afgelopen vier jaar is de groei van het BBP steeds hoger dan 3% geweest. Ook de groei van de werkgelegenheid is opmerkelijk hoog. Het aantal banen is in de periode 1992-1999 met 2% gegroeid. De meeste andere EMU-landen hebben last van een groeivertraging, terwijl de werkgelegenheid stabiel blijft.

Overheidstekort verdwenen

Ook in de overheidsfinanciën komt de werking van het poldermodel tot uiting. Eind 1999 is het Nederlandse overheidstekort omgeslagen in een overschot. De meevallers zijn sneller en met een grotere omvang gekomen dan het huidige kabinet bij het opstellen van zijn plannen heeft voorzien.

In de eurozone hebben verder alleen Finland, Ierland en Luxemburg een overschot.

Overheidsoverschot 1999 in % van het BBP

0522g1.gif (6353 bytes)

Schuld omlaag

De Nederlandse overheidsschuld, uitgedrukt als percentage van het BBP, is de afgelopen jaren fors gedaald. De verwachting is dat aan het eind van dit jaar de schuld uitkomt op 60% van het BBP. Dat betekent dat dan voldaan wordt aan de harde norm die op dit punt geldt voor de deelnemers aan de EMU, en niet alleen aan de uitzonderingsclausule. In een periode van vier jaar is de schuld teruggebracht met 15 procentpunten van het BBP. Ook absoluut gezien is de overheidsschuld de afgelopen jaren licht gedaald.

Ook voor wat betreft de grote daling van de overheidsschuld zijn er slechts enkele landen die Nederland kunnen evenaren. Naast Finland en Ierland kan hier België worden genoemd. Maar de omvang van de Belgische overheidsschuld is bijna twee keer zo groot als de norm.

Overheidsschuld

0522g2.gif (7240 bytes)

Inflatie is de afgelopen jaren een zwak punt geweest. Dit afgemeten aan de inflatie van de andere EMU-landen. Eind 1998 lag de inflatie ongeveer 1% boven het Europese gemiddelde, en bleef daarmee met net binnen de EMU-norm op dit punt. De laatste maanden is de inflatie in Nederland in snel tempo gedaald naar een peil, ruim onder het Europese gemiddelde.

John Gebraad