Trouwe dienst

Mannen werken langer voor dezelfde werkgever dan vrouwen. Gemiddeld blijven mannen hun baas tien jaar trouw, vrouwen nog geen zeven jaar. Mannen zijn dan ook drie keer zo vaak als vrouwen twintig jaar of langer in dienst bij hetzelfde bedrijf. Daarentegen zijn vrouwen aanzienlijk vaker korter dan vijf jaar werkzaam bij één werkgever. Vooral in de leeftijdsgroep 45-54 jaar is het verschil opvallend. Dat ligt voor de hand, omdat vrouwen vaker de arbeidsmarkt tijdelijk verlaten in verband met de zorg voor kinderen. Op latere leeftijd beginnen zij dan opnieuw te werken.

Gemiddeld aantal dienstjaren van mannen en vrouwen

Gemiddeld aantal dienstjaren van mannen en vrouwen

Het aantal dienstjaren wordt beïnvloed door de werkgelegenheid. Groeit die, dan wisselen mensen gemakkelijker van baan. De geringe groei in de periode 1992-1994 leidde tot weinig baanwisselingen, zodat het gemiddeld aantal dienstjaren toenam. Sindsdien is deze ontwikkeling gestabiliseerd. Dat komt onder andere doordat de werkgelegenheid snel en aanhoudend is gegroeid.

Gemiddeld aantal dienstjaren

Gemiddeld aantal dienstjaren

Mensen met een flexibel arbeidscontract blijven uiteraard minder lang bij dezelfde werkgever. In 1997 had één op de elf werknemers zo’n contract. Vooral jonge mensen, die hun carrière net beginnen, hebben steeds vaker een flexibele arbeidsrelatie. Bij werknemers tot 35 jaar is het gemiddelde aantal dienstjaren sinds 1995 dan ook snel aan het teruglopen.