Auteur: Fijnanda van Klingeren, Marieke de Vries, Marjolijn Das
Herkomstsegregatie in Nederland: een netwerkanalyse

Bijlage

Beschrijving van de vijf netwerklagen

Huisgenoten

Deze netwerklaag bevat alle huisgenotenrelaties: personen die op 1 januari van het betreffende verslagjaar staan ingeschreven op hetzelfde adres in Nederland.

Familie

Deze netwerklaag bevat alle familierelaties van personen die op 1 januari van het betreffende verslagjaar staan ingeschreven als inwoner van Nederland.  Onder familierelaties vallen relaties met partners, 'kernfamilie' (familieleden met wie er een biologische of juridische familierelatie is), partners van kernfamilie, schoonfamilie en stieffamilie.

Buren

Deze netwerklaag bevat buren en buurtgenoten van mensen die op 1 januari van het betreffende verslagjaar staan ingeschreven als inwoner van Nederland en die niet in een institutioneel huishouden wonen. Een groep mensen is een institutioneel huishouden als zij bedrijfsmatig worden gehuisvest en voorzien in dagelijkse behoeften. Denk hierbij aan bijvoorbeeld verpleeg- of verzorgingshuizen, of aan gevangenissen.
Buren zijn alle personen die wonen op de tien adressen die het dichtst bij het adres van de persoon in kwestie gelegen zijn. Hierbij geldt geen maximale afstand. Als er meerdere adressen op gelijke afstand liggen, wordt er willekeurig uit die adressen gekozen. Buurtgenoten zijn twintig willekeurig gekozen personen die op een adres binnen een straal van 200 meter rondom het adres van de persoon in kwestie staan ingeschreven.

Collega’s

De colleganetwerklaag bevat alle collegarelaties van individuen die op 1 januari van het betreffende verslagjaar staan ingeschreven als inwoner van Nederland, en met een dienstverband werkzaam zijn in Nederland. Als collega’s worden personen beschouwd die met een dienstverband werkzaam zijn bij hetzelfde bedrijf als de persoon in kwestie. Als de persoon in kwestie meer dan honderd collega's heeft gedurende het jaar, worden alleen de honderd dichtstbijwonende collega's geselecteerd. Personen die bij meerdere bedrijven werkzaam zijn, kunnen meer dan honderd collegarelaties in het netwerk hebben: maximaal honderd per bedrijf.

Klasgenoten

De klasgenotennetwerklaag bevat alle klasgenotenrelaties van individuen die op 1 januari van het betreffende verslagjaar staan ingeschreven als inwoner van Nederland en die op dat moment onderwijs volgen. Er worden voor zes onderwijsniveaus klasgenoten bepaald: basisonderwijs, speciaal (voortgezet) onderwijs, voortgezet onderwijs, middelbaar beroepsonderwijs, hoger beroepsonderwijs en wetenschappelijk onderwijs. De afleiding van klasgenoten is gebaseerd op het leerjaar (in het speciaal onderwijs: de leeftijd), het onderwijsniveau (bijvoorbeeld vmbo-g/t, havo, vwo) en de onderwijsvestiging.