Auteur: Mariëtte Goedhuys, Simone ten Kate, Joost Wegstapel
Aantallen en kenmerken van Verenigingen van Eigenaren 2022

Begrippen

Betaalreserve 
Waarde van de totale bezittingen van een huishouden, exclusief de waarde van de eigen woning en negatief gewaardeerde bestanddelen in het onderzoeksjaar.
Grenzen van de kwintielen: 

  1. 0 tot 3.087 euro;
  2. 3.087 tot 13.739 euro;
  3. 13.739 tot 36.323 euro;
  4. 36.323 tot 103.352 euro;
  5. 103.352 euro of meer.

Blokverwarming
Blokverwarming op gas is een manier van verwarmen waarbij meerdere woningen verwarmd worden door een en dezelfde gasgestookte cv-ketel. Deze woningen maken eventueel ook gebruik van gas voor warm water en/of koken. De woningen maken geen gebruik van stadsverwarming. Wel kan er in sommige gevallen een warmtepomp aanwezig zijn. 
Deze woningen hebben collectieve gasaansluitingen die gedeeld worden met andere woningen, en eventueel ook eigen individuele gasaansluitingen.

COROP-gebied
Een cluster van één of meer aangrenzende gemeenten in dezelfde provincie, ontworpen
voor regionaal onderzoek. De COROP-indeling is een regionaal niveau tussen gemeenten
en provincies in.

Elektrisch verwarmd
Deze woningen maken hoofdzakelijk gebruik van elektrische verwarming of warmtepomp voor ruimteverwarming en eventueel ook voor warm water. 

Energielabel (woningen)
Het label laat de energieprestatie van de woning zien en maakt duidelijk welke
energiebesparende maatregelen mogelijk zijn. De labelklassen voor woningen lopen van
A++++ t/m G, oftewel van weinig naar veel besparingsmogelijkheden. Bij de verkoop, verhuur en oplevering van woningen is een energielabel verplicht.

Fictieve VvE
VvE’s die bij een systeemwisseling van het Kadaster in 1990 zijn aangemaakt voor
appartementsrechten waarvoor geen VvE stond geregistreerd. Voor sommige fictieve VvE’s
geldt dat zij later alsnog zijn opgericht. Dit is echter niet door het Kadaster geregistreerd.

Gebruiksfunctie
De gebruiksfunctie in de BAG van een adresseerbaar verblijfsobject, zoals woonfunctie of logies.

Gemengde VvE
VvE’s waarin zowel koopwoningen als huurwoningen voorkomen.

Gestandaardiseerd besteedbaar huishoudensinkomen
Het besteedbaar inkomen gecorrigeerd voor verschillen in grootte en samenstelling van het huishouden. Het besteedbaar inkomen bestaat uit het bruto-inkomen verminderd met:

  • betaalde inkomensoverdrachten zoals alimentatie van de ex-echtgeno(o)t(e),
  • premies inkomensverzekeringen zoals premies betaald voor sociale verzekeringen, volksverzekeringen en particuliere verzekeringen in verband met werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en ouderdom en nabestaanden,
  • premies ziektekostenverzekeringen,
  • belastingen op inkomen en vermogen.

De inkomensklassen in dit onderzoek zijn gebaseerd op kwintielen:

  • kwintiel 1 en 2: laag inkomen
  • kwintiel 3 en 4: midden inkomen
  • kwintiel 5: hoog inkomen

Huurwoning 
Huurwoningen in bezit van een woningcorporatie of in bezit van overige verhuurders. 

Huurwoning overige verhuurders
Een huurwoning in eigendom van onder andere bedrijven, particulieren en institutionele beleggers. Huurwoningen waarvan het eigendom wel kon worden vastgesteld maar de eigenaar niet vallen hier ook onder. Bedrijven: alle instellingen met een bedrijfsmatig karakter zoals bv's en nv's, zelfstandige ondernemers, makelaars en vastgoedhandelsmaatschappijen. Particulieren: alle natuurlijke personen. Institutionele beleggers: pensioenfondsen, beurs-, beleggings- en verzekeringsmaatschappijen.

Huurwoning woningcorporatie
Huurwoningen in eigendom van 'toegelaten instellingen volkshuisvesting'. Het betreft het aantal huurwoningen waarvan is vastgesteld dat de eigenaar een toegelaten instelling is. Het betreft niet het aantal sociale huurwoningen, omdat er alleen is vastgesteld wie de eigenaar is en er niet is gekeken naar de hoogte van de huurprijs.
Toegelaten instellingen: woningbouwvereniging, woningstichting, woningcorporatie.
Sociale huurwoningen: woningen met een huur onder de liberalisatiegrens.

Individuele cv
Dit zijn woningen die de ruimte hoofdzakelijk verwarmen met een individuele gasgestookte cv-ketel of gaskachel. Deze woningen maken eventueel ook gebruik van gas voor warm water en/of koken.

Koopwoning
Woningen die eigendom zijn van de (toekomstige) bewoner(s) of in gebruik zijn als tweede woning. Of waarbij de officiële partner van een overleden eigenaar in de woning woont.

Referentiepersoon
De referentiepersoon is het lid van het huishouden ten opzichte van wie de posities van de andere leden in het huishouden worden bepaald en van wie de kenmerken eventueel ook aan het huishouden worden toegekend. Uit de leden van het huishouden wordt de referentiepersoon, ofwel hoofdbewoner, als volgt gekozen:

  1. als er een paar is binnen het huishouden: de man;
  2. als het paar van gelijk geslacht is: de oudste van het paar;
  3. in een eenouderhuishouden: de ouder;
  4. in een overig huishouden: de oudste meerderjarige man of - als deze ontbreekt - de oudste meerderjarige vrouw.

Stadsverwarming met gasverbruik
Deze woningen maken gebruik van stadsverwarming voor ruimteverwarming en eventueel ook voor warm water. Deze woningen maken daarnaast gebruik van gas voor koken of warm water en eventueel bijverwarming op gas in koude maanden door middel van een individuele installatie zoals individuele cv of een collectieve installatie zoals blokverwarming. Deze woningen kunnen daarnaast ook nog gebruik maken van een warmtepomp.

Stadsverwarming zonder gasverbruik
Stadsverwarming is een verwarmingssysteem waarbij de woningen in een wijk worden verwarmd via een ondergronds netwerk van warmwaterleidingen. In veel gevallen maakt stadsverwarming gebruik van restwarmte van bijvoorbeeld elektriciteitscentrales. Deze woningen maken gebruik van stadsverwarming voor ruimteverwarming en eventueel ook voor warm water. De woningen maken geen gebruik van gas voor warm water en/of koken. De woningen kunnen wel nog gebruik maken van een warmtepomp. De woningen hebben geen gasaansluiting, het zijn aardgasvrije woningen.

Verblijfsobject
De kleinste binnen één of meer panden gelegen en voor woon-, bedrijfsmatige, of recreatieve doeleinden geschikte eenheid van gebruik die ontsloten wordt via een eigen afsluitbare toegang vanaf de openbare weg, een erf of een gedeelde verkeersruimte. Een verblijfsobject is dus een verzamelnaam voor alle woningen, gebouwen en andere objecten op een bepaald adres in Nederland. Verblijfsobjecten kunnen verschillende functies en ook meerdere functies hebben. Hebben ze een woonfunctie dan wordt het een woning genoemd. Voorbeelden zijn vrijstaande woningen, eengezinswoningen, flat- of portiekwoningen, studentenhuizen. Maar er zijn ook andere functies mogelijk zoals logies (recreatiewoning, hotel), winkel of industrie.

VvE
Een Vereniging van Eigenaren (VvE) is een juridische entiteit die wordt opgericht door eigenaren van een appartementencomplex of een gebouw met meerdere eigenaren. De VvE heeft tot doel het behartigen van gemeenschappelijke belangen van de eigenaren, zoals het beheer en onderhoud van de gemeenschappelijke delen van het gebouw (zoals de lift, het trappenhuis, de gevel en het dak), het regelen van verzekeringen en het innen van servicekosten. De eigenaren zijn gezamenlijk verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het gebouw, en de VvE zorgt ervoor dat deze verantwoordelijkheid wordt nagekomen. 

Woning
Een verblijfsobject met minimaal een woonfunctie en eventueel één of meer andere gebruiksfuncties.

WOZ-waarde
Door de gemeenten periodiek getaxeerde waarde van onroerende zaken in het kader van de Wet waardering onroerende zaken (Wet WOZ). De WOZ-waarde van een jaar is de waarde die een gemeente aan eigenaren en gebruikers van objecten begin van het jaar verschaft. Omdat de gemeente tijd nodig heeft voor taxatie van deze objecten, wordt de waardepeildatum van het voorgaande jaar genomen. De waardepeildatum (taxatiepeildatum) is steeds 1 jaar eerder (t-1). Ter voorbeeld, de WOZ-waarde op 1 januari 2022 is de feitelijke waarde van het object op 1 januari 2021.