Nieuwe trends in het vizier door intensief datagebruik

/ Auteur: Marc Laan
Trendwatcher Adjiedj Bakas verdient zijn brood met toekomstvoorspellingen, verpakt in vrolijke cabareteske optredens. Daarmee houdt hij ondernemers, politici en congreszalen vol met mensen uit verschillende branches een spiegel voor. Vandaag treffen wij hem op zijn kantoor in Amsterdam in een voor zijn doen sombere bui. ‘Europa valt uit elkaar, de euro stort in en de vluchtelingen splijten de samenleving.’ Maar als altijd gloort hoop in Bakas’ profetieën. ‘Er komt een wisseling van de wacht in de elites. En dat is goed.’ 

Komen uw voorspellingen achteraf gezien wel uit?

‘Ha, ha, dat is nou juist de grap. Tachtig procent van mijn voorspellingen blijkt achteraf te kloppen. Daarmee scoor ik beter dan het Centraal Planbureau. Journalisten van RTL controleren elk jaar wat er van mijn voorspelde trends terecht is gekomen. In 2014 zat ik zelfs op 89 procent. Mijn methode is accuraat. Ik heb een hele goede intuïtie, maar daarnaast praat ik met honderden mensen, die mij voeden met kennis en ideeën. Ik geef tweehonderd lezingen per jaar voor banken, politici, wetenschappers en jongeren. Die hoor ik uit. Maar ik werk ook samen met partners die voor mij dingen onderzoeken, zoals banken en journalisten. Ik heb vier mensen die om vier uur 's morgens de belangrijkste internationale kranten voor mij samenvatten. Verder krijg ik bijvoorbeeld dagelijks actuele informatie over aangevraagde patenten. Een tijdje geleden kwam er een patent langs voor een 3D-printer. Toen heb ik bij de bank JP Morgan in Londen laten uitzoeken hoeveel financiers momenteel investeren in 3D-print-technologie. Zo kom ik een nieuwe trend op het spoor. Dat kan alleen door intensief datagebruik. Die haal ik bij banken, universiteiten, het Centraal Planbureau en CBS. Van CBS gebruiken wij statistieken over demografie en sociaaleconomische ontwikkelingen. Daarmee staven wij onze beweringen over de toekomst. Wat mij betreft zou CBS wel wat meer onderzoek mogen doen naar onderwerpen als zingeving. Hoe geven mensen hun leven zin? De een doet dat in sport, de ander in carrière maken en weer een ander doet het op geestelijk vlak. Daar kan ik bij CBS niks over vinden. En ik denk dat het publiek ook wel wil weten wat migratiestromen en asielstromen de afgelopen decennia hebben gekost en opgeleverd.’

In uw nieuwe boek ‘Trends 2016’ beweert u dat de lambrisering in woningen terug is van weggeweest.

‘Met zo'n opmerking bedien ik de vrouwenbladen. Die zijn geïnteresseerd in woninginrichting. Reken maar dat ze daarover schrijven. De meeste mannen lezen geen boeken. Vrouwen wel. En via vrouwen kom ik ook binnen bij de mannen. Die vrouwen vertellen ook andere dingen uit mijn boeken door aan hun man. Mijn boekjes van 9,95 euro zijn een ideaal sinterklaascadeau en leuk voor het kerstpakket van bedrijven. Maar ze vinden ook gretig aftrek bij kranten en tv-programma's. Ik schrijf hapklare brokken die bedoeld zijn voor journalisten. De NRC of RTL nemen die graag over. Dan word ik vervolgens uitgenodigd om in de uitzending een toelichting op mijn voorspellingen te geven. Zo komen mijn boeken op tv.’

 ‘De vluchtelingenstroom zal leiden tot een elitewisseling’

Wat is de belangrijkste trend voor 2016?

Bakas gaat verzitten en trekt plotseling een ernstig gezicht. ‘Dat is de asielzoekersstroom. Ik kom net terug uit Duitsland. Daar verwachten ze de komende tijd acht miljoen vluchtelingen. Acht miljoen! Dat ontwricht een samenleving. Uiteindelijk zal het leiden tot een elitewisseling. Ook bij ons zullen partijen opstaan die zich zullen manoeuvreren tussen enerzijds de rabiate PVV en anderzijds de politici die de asielzoekers nu met open armen ontvangen. Een elitewisseling is goed. Er is een grote massa in de middengroepen die niet fascistisch is, maar die ook het grote aantal  vluchtelingen niet ziet zitten. Daar komt nog bij dat de oudere blanke arbeidersklasse, die steeds vaker zijn baan verliest, bang is geworden. De verliezers van de toekomst zijn laagopgeleide mannen.’

Hoe gaan die veranderingen plaatsvinden?

‘De West-Europese verzorgingsstaten zullen de kosten van de asielstroom niet meer kunnen dragen. Ik zat in de jaren negentig bij het COA, toen de eerste grote golf Somaliërs hier naartoe kwam. Weet je dat bijna 69 procent van die mensen eind 2014 nog steeds in de bijstand zat? Dat blijkt uit cijfers van CBS. Het zijn grotendeels analfabeten die geen bijdrage aan de welvaart kunnen leveren. Onder de huidige vluchtelingenstroom zitten heus niet zoveel hoogopgeleide Syriërs, wel heel veel analfabeten uit Afghanistan en Senegal. Hoogleraar Wim de Ridder heeft al eens uitgerekend dat de Nederlandse staat over tien jaar dertig procent minder belastinggeld ontvangt. Dat is financieel niet te dragen. Het leidt uiteindelijk tot de ondergang van de euro en het uiteenvallen van de Europese Unie. Ik voorspel dat de euro opgevolgd wordt door de oude munten van de landen, maar dan in digitale vorm. Dan krijgen de Grieken een drachme-bitcoin. Die kunnen ze dan zelf devalueren.’

Wie vormen de nieuwe elite?

‘We zien de eerste scheuren in de verzorgingsstaat nu al op gemeentelijk niveau. In de buurten gaan de asielzoekerscentra in vlammen op. Ook de allochtonen zijn niet blij met die nieuwelingen. De Turkse humus-verkoper en de allochtone kapper bij mij om de hoek zijn bang voor prijsconcurrentie door Syriërs en Afghanen. Dus voorzie ik dat ook zij PVV gaan stemmen. Nieuwe politici zullen in dat electorale gat springen. Je zag in België dat de aanvankelijk heel rechtse Bart de Wever naar het midden is opgeschoven en vrijwel direct de verkiezingen won. Ik voorzie dat ook de rijken ongerust worden en politiek in actie zullen komen. In Nederland zou een ondernemer als Erik de Vlieger wel eens in dat gat kunnen springen met een nieuwe partij.’