Wie voorspelt de economie over 2015 het beste?

/ Auteur: Miriam van der Sangen
Cijfers van CBS worden niet alleen door onderzoekers en beleidsmakers gebruikt. Steeds meer docenten en scholieren in het voortgezet onderwijs weten de informatie ook te vinden. Deze is speciaal voor hen samengebracht op de website ‘CBS in de klas’. Daarnaast organiseert CBS  sinds het schooljaar 2011/2012 elk jaar de ConjunctuurBekerStrijd. Docenten kunnen hun klassen tot 1 oktober 2015 weer inschrijven voor die wedstrijd.

Voorspelling

De ConjunctuurBekerStrijd is bestemd voor leerlingen van de havo- en vwo-bovenbouw met economie in hun profiel. Zij voorspellen onder leiding van hun docent de Nederlandse economie. Dit doen zij aan de hand van tien indicatoren zoals de economische groei, werkloosheid, inflatie, faillissementen en huizenprijzen. Leerlingen analyseren historische reeksen, vergelijken indicatoren, leggen verbanden en volgen het nieuws om tot een goede voorspelling te komen. Ze moeten hierbij samenwerken, onderzoeken, analyseren en beredeneren. Alle onderwerpen uit de wedstrijd komen aan bod in het lesboek economie.

Wedstrijdelement

Volgens Lieke Stroucken, één van de organisatoren, is het onderwijs een belangrijke doelgroep van CBS. ‘Jaarlijks doen steeds meer klassen mee. Vorig jaar waren het er 160. Leuk om te zien hoe de scholen dit oppakken. Vooral het wedstrijdelement maakt het spannend. Leerlingen vinden het interessant en motiverend om op deze manier met cijfermateriaal bezig te zijn. De lesstof wordt er concreter door en beklijft ook beter.’ Als de leerlingen in september van dit jaar hun voorspelling uitbrengen, zijn de cijfers over de eerste helft van het jaar al bekend. ‘Daar kunnen ze gebruik van maken’, zegt Stroucken. ‘CBS verschaft achtergrondinformatie en dan is het aan de docent hoe de klas het verder aanpakt.’

‘Leuk om te zien hoe scholen dit oppakken. Vooral het wedstrijdelement maakt het spannend’

Winnaar

Maart 2016 reikt CBS een prijs uit aan de klas die het dichtst bij de door CBS gemeten cijfers zit. Vlak daarvoor maakt CBS de jaarcijfers over de economie bekend. De winnaar over het jaar 2014 is de havo-klas 5c van het CSG Augustinus in Groningen. Tijdens de economieles werden de leerlingen getrakteerd op taart, een beker voor in de prijzenkast en een gastcollege van CBS hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. Ook ontvingen de leerlingen een goodie bag met informatie over CBS en de Kleine Piketty, een samenvatting van het veelbesproken boek van econoom Thomas Piketty.  

Docenten en hun klassen kunnen zich inschrijven voor de ConjunctuurBekerStrijd 2015/2016 tot 1 oktober 2015 via het inschrijfformulier op www.cbs.nl/cbsindeklas.