Middelbare school in Groningen wint ConjunctuurBekerStrijd

/ Auteur: Masja de Ree
Hoeveel werklozen zijn er aan het eind van het jaar? Is de economie gegroeid of gekrompen? En hoe staat het met de inflatie? In de ConjunctuurBekerStrijd van CBS voorspellen bovenbouwklassen van havo en vwo de uitkomsten van de economie. Een lastige maar leerzame klus. De winnaars over het jaar 2014 zijn in maart van dit jaar bekend gemaakt. Als eerste eindigde havo-klas 5c van het CSG Augustinus uit Groningen.

CBS in de klas

Ruim 160 schoolklassen uit heel Nederland deden dit schooljaar mee met de ConjunctuurBekerStrijd. Lieke Stroucken, één van de organisatoren: ‘Het onderwijs is een belangrijke doelgroep voor CBS. Om onze cijfers beter toegankelijk en toepasbaar te maken voor de lessen, bestaat sinds 2011 onze speciale website: CBSindeklas. Als vervolg daarop zijn we in het schooljaar 2011/2012 gestart met de ConjunctuurBekerStrijd.’

Wedstrijdelement

De leerlingen voorspellen de economie aan de hand van tien indicatoren. Die indicatoren zijn onder andere de huizenmarkt, de inflatie, de omvang van de economie en het aantal faillissementen. Dat is heel lastig, erkent Stroucken. ‘Maar het wedstrijdelement motiveert. Docenten vertellen dat abstracte economische begrippen voor leerlingen meer gaan leven als ze er actief mee aan de slag gaan. Leerlingen gaan over de begrippen nadenken en het wedstrijdelement maakt het spannend.’ Alle onderwerpen uit de wedstrijd komen ook terug in het lesboek. Leerlingen leren zo te analyseren en tabellen te lezen. Echte cijfers maken de les interessanter, benadrukt Stroucken. ‘Je haalt de actualiteit in de klas.’

'Het wedstrijdelement maakt het spannend'

Geen vaste wetenschap

Als de leerlingen in september hun voorspelling uitbrengen, zijn de cijfers over de eerste helft van het jaar al bekend. ‘Daar kunnen ze op anticiperen’, zegt Stroucken. CBS verschaft achtergrondinformatie en vervolgens is het aan de docent hoe de klas het verder aanpakt. Over de beste tactiek wil Stroucken geen uitsluitsel geven. ‘Maar het is natuurlijk geen vaste wetenschap. Het blijft deels een gok en dat is ook de charme van deze wedstrijd.’ In februari maakt CBS de jaarcijfers over het voorafgaande kalenderjaar bekend. Dan kan bekeken worden welke klas gewonnen heeft. Dit jaar was dat havo-klas 5c van het CSG Augustinus uit Groningen.

Beker voor prijzenkast

Op 17 maart van dit jaar reisde een delegatie van het CBS naar Groningen af voor een verrassingsbezoek aan de winnende klas. Tijdens de economieles werden de leerlingen overvallen met taart, een beker voor in de prijzenkast én een gastcollege van CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. Hij is bekend van CBS-persconferenties op tv. Ook kregen de leerlingen een goodie bag met informatie van CBS en de Kleine Piketty, een samenvatting van het meesterwerk van econoom Thomas Piketty.

Conjunctuurbekerstrijd 2014 
Eerste prijs: havo-5c van het CSG Augustinus uit Groningen
Tweede prijs: havo-5 van het ID College uit Zoetermeer
Derde prijs: HA5 EC-E van ISW Hoogeland uit Naaldwijk