Jaarrapport 2024 Landelijke Jeugdmonitor
Erratum:
Ondanks de zorgvuldigheid waarmee deze publicatie is samengesteld, is er bij deze editie van Jaarrapport Jeugdmonitor 2024 een onvolkomenheid geconstateerd. Onze excuses hiervoor. Bij figuur 3.1.1 waren de aantallen per hulpvorm berekend op basis van het aantal trajecten, terwijl dit personen moesten zijn. De figuur en bijbehorende tekst zijn nu gecorrigeerd.Oorspronkelijke tekst
Het aantal jongeren dat jeugdzorg kreeg is in 2023 met 33 procent toegenomen ten opzichte van 2015. Deze stijging wordt veroorzaakt door een toename van jeugdhulp zonder verblijf, die in 2023 44 procent hoger lag dan in 2015 [1]. Jeugdhulp met verblijf fluctueert iets over de jaren. Zowel jeugdbescherming als jeugdreclassering zijn in dezelfde periode afgenomen; bij jeugdbescherming was de daling het sterkst na 2021, bij jeugdreclassering is in 2023 een stijging te zien na een gestage daling vanaf 2015.
Vernieuwde tekst
Het aantal jongeren dat jeugdzorg kreeg is in 2023 met 29 procent toegenomen ten opzichte van 2015. Deze stijging wordt veroorzaakt door een toename van jeugdhulp zonder verblijf, die in 2023 34 procent hoger lag dan in 2015[1]. Jeugdhulp met verblijf fluctueert iets over de jaren, maar is licht toegenomen in 2023 ten opzichte van 2015. Zowel jeugdbescherming als jeugdreclassering zijn in dezelfde periode afgenomen; bij jeugdbescherming was de daling het sterkst na 2021, bij jeugdreclassering is in 2023 een stijging te zien na een gestage daling vanaf 2015.Aan de hand van diverse thema’s zoals jeugdzorg, opgroeien in een bijstandsgezin, onderwijs, werk, middelengebruik, welzijn en criminaliteit wordt een beeld geschetst van hoe het gaat met de jongeren in Nederland. Hierbij komen verschillende onderwerpen aan bod waaronder trends in vapegebruik, slagingspercentages in het voortgezet onderwijs, de opkomst van jonge ondernemers en de deelname van jongeren aan politieke acties.
Waar mogelijk wordt ingegaan op regionale verschillen. Ook demografische ontwikkelingen in Caribisch Nederland komen aan bod. Dit jaar is er daarnaast specifieke aandacht voor jongeren die geen opleiding volgen én niet werken, ook wel NEET-jongeren genoemd.
Het Jaarrapport is samengesteld door het CBS in samenwerking met het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. De inhoud is gebaseerd op cijfers uit de Landelijke Jeugdmonitor.
Bronnen
- Publicatie - Jaarrapport 2024 Landelijke Jeugdmonitor
Relevante links
- Website - Jeugdmonitor