Ik loop warm voor het werken met betrouwbare data.

Irene, Statistisch Onderzoeker
CBS-medewerker Irene statistisch onderzoeker en hardloper
© Marco De Swart
Ik loop warm voor het werken met betrouwbare data. En niet alleen daarvoor. Ongeveer vier keer per week bind ik mijn hardloopschoenen onder, om even heerlijk mijn hoofd leeg te maken.
Na mijn master Applied Mathematics aan de Universiteit van Twente besloot ik een open sollicitatie naar het CBS te sturen. Sinds februari 2021 ben ik als statistisch onderzoeker bij het team Sociaal-Economisch Totaalbeeld betrokken en houd ik mij met diverse projecten bezig, waaronder de Volkstelling. De Volkstelling is onze oudste officiële statistiek en vindt eens in de tien jaar plaats in alle EU-landen. En dat is telkens in een jaar eindigend op een 1. Binnen een volkstellingjaar mogen de landen zelf de referentiedatum kiezen. Voor Nederland houden we 1 januari aan. De volkstellingtabellen worden in Nederland samengesteld op basis van bij het CBS beschikbare administratieve en survey-gegevens. Er worden dus geen vragenlijsten uitgestuurd specifiek voor de Volkstelling, zoals dat in de meeste Europese landen nog wel steeds het geval is.

Ik werk aan meerdere projecten en in diverse teams, dat maakt het werk afwisselend en geeft me de mogelijkheid om in verschillende rollen te duiken. Op het ene moment ben ik aan het programmeren en het andere moment verdiep ik me in een data-analyse of het opstellen van statistische methodes. Zo kan ik me constant blijven ontwikkelen.