Rik – Front-end developer – team Redactie & Visualisatie

Arbeidsmarktcampagne met CBS-medewerker Rik Verhulst
© Marco de Swart
Tijdens mijn opleiding Software Engineering aan de Haagse Hogeschool maakte ik voor het eerst kennis met het CBS. Ik kon tijdens mijn minor Applied Data Science meewerken aan een CBS-project over cybercrime slachtoffers. Ondanks dat dit project niet helemaal in mijn straatje lag, ontdekte ik wel interessante mogelijkheden bij het CBS. Voor mij een reden om ook mijn afstudeeropdracht hier te vervullen. Aansluitend kon ik als Front-End Developer aan de slag en ben ik sinds september 2020 officieel in dienst. Het inwerkprogramma van het CBS zit goed in elkaar en zorgt ervoor dat je meteen al aardig wat nieuwe collega’s leert kennen. Als lid van de CBS-vereniging ‘JongCBS’ breid ik mijn netwerk binnen het CBS verder uit en dat vergemakkelijkt ook de samenwerking.

Als Front-End Developer ontwikkel je visueel geautomatiseerde content en/of applicaties, oftewel het zichtbare deel voor de bezoeker. Samen met twee collega’s bouw ik deze visueel gerichte applicaties en gebruiken wij onze cijfers in geautomatiseerde grafieken en dashboards. Hetgeen wij ontwikkelen zoals het dashboard Bevolking komt dan op de CBS website te staan. De technische uitdagingen die daarbij komen kijken om het allemaal functionerend te krijgen, op de manier zoals de gebruiker het verwacht, dat maakt mijn werk leuk. Binnen het CBS ben je steeds weer met nieuwe producten of projecten bezig, werk je telkens met andere collega’s samen en heeft ieder project zijn eigen technische uitdagingen. Deze afwisseling ervaar ik als een feestje.

In mijn vrije tijd ben ik gemiddeld één keer per maand in een pretpark te vinden en eigenlijk is daarin ook wel een parallel naar mijn werk te trekken. Wanneer je vaker door een pretpark loopt, ga je anders naar dingen kijken. Mijn aandacht wordt dan automatisch getrokken naar de kleinste details die er in zo’n pretpark te zien zijn. Ik wil weten waar ik nu eigenlijk naar kijk, hoe iets wordt uitgelicht zodat ik het nog beter kan zien en welke techniek er achter zit. Al die moeite die in de kleinste details wordt gestoken; het blijft verrassen. Daarnaast is het heerlijk om zo even je hoofd leeg te maken, je te onttrekken aan de waan van alledag en tegelijkertijd nieuwe energie op te doen.