Vroege loopbaan van jongeren op een nieuwe manier in kaart gebracht

Mensen op de Nationale Carrièrebeurs
© Hollandse Hoogte
Loopbanen worden traditioneel geanalyseerd met tabellen die aangeven welke arbeidsmarktposities groepen door de tijd hebben. Met sequentieanalyse kunnen individuele loopbanen als één geheel in kaart gebracht en geanalyseerd worden. Dit toont de dynamiek in de loopbanen en geeft zo een beter beeld van het werkelijke verloop. Dit artikel analyseert de loopbanen van jongeren die in de periode 1983 tot en met 1985 geboren zijn vanaf het moment dat ze 23 zijn tot en met hun 32e levensjaar. Het laat zien hoe sequentieanalyse nieuwe inzichten geeft in de diversiteit van de loopbanen. De analyse brengt ook verschillen naar geslacht en opleidingsniveau in kaart. Hieruit blijkt dat de verschillen tussen mannen en vrouwen beperkt zijn, maar de verschillen naar opleidingsniveau groot: laagopgeleiden hebben minder stabiele loopbanen dan middelbaar en hoogopgeleiden. Vooral laagopgeleide vrouwen hebben vaak loopbanen die gekenmerkt worden door niet werken. Tot slot wordt er een typologie van vroege loopbanen gemaakt die laat zien welke soorten vroege loopbanen er kunnen worden onderscheiden.

De analyse brengt ook verschillen naar geslacht en opleidingsniveau in kaart. Hieruit blijkt dat de verschillen tussen mannen en vrouwen beperkt zijn, maar de verschillen naar opleidingsniveau groot: laagopgeleiden hebben minder stabiele loopbanen dan middelbaar en hoogopgeleiden. Vooral laagopgeleide vrouwen hebben vaak loopbanen die gekenmerkt worden door niet werken. Tot slot wordt er een typologie van vroege loopbanen gemaakt die laat zien welke soorten vroege loopbanen er kunnen worden onderscheiden.

Feedback gevraagd

We zijn benieuwd naar uw mening over dit onderzoek en over mogelijke toepassingen daarvan. We staan open voor ideeën hoe vraag en aanbod van vaardigheden met nieuwe bronnen beter in beeld kan worden gebracht. Wij nodigen u uit om via het formulier onderaan deze pagina uw feedback te geven.

Je browser wordt niet ondersteund. Upgrade je browser. Je hebt een inconsistente user-agent geleverd bij het oplossen van de uitdaging. Mogelijk heb je browserextensies of -instellingen ingeschakeld om de user-agent te vervalsen en moet je deze uitschakelen om door te gaan. Een deel van Turnstile is per ongeluk in de cache opgeslagen. Wis gelieve je cache. De tijd op de klok klopt niet. Zet je klok op de juiste tijd. Een ongespecificeerde fout heeft zich voorgedaan.