5 procent werknemers Zuid-Limburg uit buurlanden

Zuid-Limburg is de Nederlandse regio met het hoogste percentage werknemers die wonen in Duitsland of België. In 2016 was dat meer dan 5 procent. Ook in Zeeuws-Vlaanderen is het aandeel werknemers van over de grens relatief hoog: 4 procent. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS en de statistiekbureaus uit Noordrijn-Westfalen, Nedersaksen en België.

Het aantal werknemers dat in 2016 uit België en Duitsland naar Nederland kwam om te werken, was aanzienlijk groter dan het aantal dat in omgekeerde richting pendelde. Vanuit Duitsland staken 38,6 duizend werknemers de grens over voor hun werk in Nederland, vanuit België 38,4 duizend. Vanuit Nederland werkten bijna 10 duizend werknemers in Nedersaksen of Noordrijn-Westfalen en 11 duizend in Vlaanderen. In Wallonië werkt nagenoeg niemand uit Nederland.

logo interreg Deutschland Nederland

Noord-Limburg heeft grootste aandeel werknemers uit Duitsland

In Noord-Limburg was ruim 3 procent van de werknemers uit Duitsland afkomstig. In Twente, Achterhoek, Arnhem/Nijmegen, Midden- en Zuid-Limburg lagen de percentages in 2016 tussen 1 en 2. In de regio’s aan de andere kant van de grens zijn deze aandelen lager.

Grenspendelaars in Duitse grensregio’s, 2016 0,1–0,5% (werknemers) Delfzijl e.o. Oost- Groningen Zuidoost- Drenthe Noord-Overijssel Twente Achterhoek Arnhem/ Nijmegen Noord- Limburg Midden Limburg Zuid- Limburg 0,5–1,0% (werknemers) 1,0–3,0% (werknemers) ≥ 3,0% (werknemers) gegevens niet beschikbaar Aurich Leer Emsland Grafschaft Bentheim Steinfurt Borken Wesel Viersen Heinsberg Düren Städteregion Aachen Mönchengladbach Krefeld Emden Kleve
 

Veel inkomende pendelaars met Nederlandse nationaliteit

Door het combineren van Nederlandse en Duitse data is het mogelijk te bepalen welke nationaliteit de grenspendelaars hebben. Aan de oostgrens heeft in Zuidoost-Drenthe, Twente en de Achterhoek een meerderheid van de inkomende pendelaars de Nederlandse nationaliteit. In Noord-Limburg, Zuid-Limburg en Arnhem/Nijmegen hebben de meeste inkomende werknemers de Duitse nationaliteit.Dit zijn de ‘klassieke grenspendelaars’.

In een paar regio’s heeft een deel van de inkomende pendelaars een andere nationaliteit dan die van het woon- of werkland. In Noord-Limburg heeft een aanzienlijk deel van de inkomende pendelaars uit Duitsland de Poolse nationaliteit. Ook in de Achterhoek is dit het geval.

Werknemers die wonen in Duitsland, naar nationaliteit, 20161
 Nederlands (% werknemers )Duits (% werknemers )Pools (% werknemers )Overig (% werknemers )
Noord-Limburg0,61,60,90,3
Achterhoek0,70,50,30,3
Midden-Limburg0,80,70,10,1
Zuid-Limburg0,70,80,10,1
Twente0,90,40,10,1
Arnhem/Nijmegen0,60,30,20,2
Zuidoost-Drenthe0,90,40,00,0
1in regio's met 1 procent of meer werknemers uit buurlanden
 

Zeeuws-Vlaanderen heeft hoogste aandeel werknemers uit België

In 2016 woonde 4 procent van de werknemers in Zeeuws-Vlaanderen in België. Andere regio’s met relatief hoge aandelen werknemers uit België zijn Zuid-Limburg (3,5 procent), Midden-Limburg en de Brabantse grensregio’s (1 tot 2 procent).