Omzet horeca stijgt 2,1 procent in eerste kwartaal

De omzet van de horeca steeg in het eerste kwartaal van 2018 met 2,1 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, meldt het CBS. Het volume, het aantal consumpties en/of overnachtingen, steeg met 1 procent. De omzet van eet- en drinkgelegenheden nam met 2,3 procent toe, de omzet van logiesverstrekking steeg met 1,6 procent. Al vijf jaar neemt de omzet van de horeca, bestaande uit logiesverstrekking en eet- en drinkgelegenheden, ieder kwartaal toe.

Omzet horeca (seizoengecorrigeerd) (2015=100)
 OmzetVolume (voor prijsontwikkeling gecorrigeerde omzet)
2013 I87,491,3
2013 II89,693,8
2013 III90,894,6
2013 IV91,194,5
2014 I93,696,7
2014 II93,896,2
2014 III94,596,6
2014 IV95,997,5
2015 I97,198,2
2015 II99,599,9
2015 III100,3100,0
2015 IV102,8102,0
2016 I103,6101,9
2016 II104,2102,6
2016 III108,2105,2
2016 IV108,3104,8
2017 I110,5105,7
2017 II112,6106,8
2017 III113,9106,9
2017 IV115,5108,1
2018 I117,9109,2

Hoogste omzetgroei restaurants in anderhalf jaar

Eet- en drinkgelegenheden, waaronder restaurants, fastfoodrestaurants, cafés, kantines en catering, hebben in het eerste kwartaal 2,3 procent meer omgezet dan een kwartaal eerder. Het aantal verkochte consumpties steeg met 1,5 procent. Met 3,2 procent nam de omzet van restaurants het sterkst toe. Het is bovendien de grootste groei in anderhalf jaar. Ook fastfoodrestaurants, cafés, kantines en catering hebben meer omgezet dan een kwartaal eerder.

Omzet eet- en drinkgelegenheden (seizoengecorrigeerd), 1e kwartaal 2018 (% mutatie t.o.v. een kwartaal eerder)
 OmzetVolume (voor prijsontwikkeling gecorrigeerde omzet)
Eet- en drinkgelegenheden2,31,5
Restaurants3,22,1
Fastfoodrestaurants2,31,6
Kantines en catering1,50,8
Cafés1,10,4

Omzet logiesverstrekking ook hoger dan kwartaal eerder

De omzet van logiesverstrekkers nam met 1,6 procent toe in het eerste kwartaal in vergelijking met een kwartaal eerder. Het volume daalde echter met 0,3 procent. De omzet van hotels steeg met 1,3 procent.

Omzet logiesverstrekking (seizoengecorrigeerd), 1e kwartaal 2018 (% mutatie t.o.v. een kwartaal eerder)
 OmzetVolume (voor prijsontwikkeling gecorrigeerde omzet)
Logiesverstrekking1,6-0,3
Hotels1,3-1,2

Steeds meer horecaondernemers belemmerd door personeelstekort

Twee weken geleden berichtte het CBS over het ondernemersvertrouwen aan het begin van het tweede kwartaal. Daarbij bleek dat steeds meer bedrijven gehinderd worden door personeelstekort. Dat geldt ook voor de horeca. Een kwart van de hotels geeft aan dat het uitoefenen van de bedrijfsactiviteiten momenteel belemmerd wordt door een tekort aan arbeidskrachten. Ook 32 procent van de verhuurders van vakantiehuisjes en 27 procent van de campings voelt zich belemmerd door een tekort aan arbeidskrachten.

Ruim een vijfde van de restaurants, inclusief fastfoodrestaurants, geeft aan last te ondervinden van een tekort aan personeel. Voor kantines en catering en cafés vormt personeelstekort minder vaak een belemmering.

Dit nieuwsbericht heeft vanaf het eerste kwartaal van 2018 betrekking op logiesverstrekking, waaronder hotels, vakantiehuisjes en campings, en op eet- en drinkgelegenheden, waaronder restaurants, fastfoodrestaurants, kantines en catering en cafés. Voorheen stond de traditionele horeca centraal. De omzet van de traditionele horeca, bestaande uit hotels, restaurants en cafés, steeg in het eerste kwartaal met 2,2 procent.
Met ingang van het eerste kwartaal 2018 worden de omzetcijfers van de horeca gepubliceerd met basisjaar 2015 (voorheen 2010 =100). Dit betekent dat de indices gebaseerd zijn op de wegingen van omzet en prijzen uit 2015.

Relevante links